Després de cinc hores de reunió, aquest divendres es va tancar un acord entre l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Can Pistraus, entitat organitzadora d’El Tingladu, per a la celebració d’aquest festival dedicat als artistes dels Països Catalans.

Finalment, la novena edició no es farà al lloc habitual, en la cèntrica plaça de les Neus (on planava l’amenaça de denúncia d’un grup de veïns), sinó al Parc de Baix a Mar, a l’altre extrem de la ciutat, però en una ubicació més amable per al públic –i amb menys risc econòmic per a l’entitat– que les allunyades alternatives proposades pel consistori, inviables per als organitzadors.

Així doncs, quan queden un parell de setmanes per a la seva celebració, Can Pistraus ha acceptat a contracor traslladar el certamen, ja que la seva suspensió podia suposar la pèrdua d’uns 30.000 euros (el pressupost d’El Tingladu és de 100.000), el que hauria enfonsat l’entitat.

La incertesa per als organitzadors és ara l’assistència de públic, especialment a les activitats de tarda, i, per tant, la viabilitat de l’edició d’enguany. Una altra incògnita són les dificultats tècniques que puguin sorgir, ja que en el nou espai es mantindrà la infraestructura prevista a l’escenari original pel poc temps que queda per al seu inici.

Amb el canvi, El Tingladu lamenta la pèrdua amb el qual es va crear, per celebrar-se al centre de la vila, però recupera l’horari de fa un parell d’anys, escurçat precisament per reduir les molèsties als veïns. A banda, l’Ajuntament incrementarà la subvenció de 6.000 a 10.000 euros pel risc que comporta el trasllat a dues setmanes vista. Un suport que es mantindrà en l’edició del 2017, tot i que l’espai definitiu es determinarà més endavant, abans d’acabar l’any.

El pols interpretatiu

El trasllat d’El Tingladu enllaça amb la sentència contra el Nowa Reggae, que també ha hagut de canviar d’ubicació, i que va treure a la llum l’ambigüitat normativa amb què se celebren molts festivals musicals a Catalunya, posant en alerta tot el sector.

El pols entre l’equip de govern (CiU-PSC) i Can Pistraus s’ha centrat en la interpretació de l’ordenança municipal reguladora del soroll i les vibracions, que per a les activitats a l’aire lliure que utilitzin sistemes amplificats de so permet un nivell màxim de 85 decibels en la façana més exposada. Aquest límit el poden superar les activitats festives, culturals i socials de caire tradicional amb arrelament com la Festa Major, les revetlles de Sant Joan i Sant Pere o el Carnaval.

Per blindar-se de les conseqüències de la sentència contra el Nowa Reggae, al maig es va aprovar una modificació que ampliava l’excepcionalitat a altres activitats “amb especial projecció cultural” i amb un “cert arrelament” a Vilanova, en aquest cas amb un informe previ justificatiu de l’Ajuntament.

Pel que fa a El Tingladu, en teoria la seva celebració no corria perill perquè s’incloïa dins els actes de la Festa Major, segons assegurava el mateix Ajuntament fa dos mesos. Però després que un petit grup de veïns contractés l’advocat que va guanyar la sentència del Nowa, el consistori se’n va desdir (malgrat continua sortint en el programa) i va supeditar l’atorgament de la llicència a unes noves condicions que implicaven un volum màxim de 85 dB, inassumibles segons l’organització, que es comprometia a un màxim de 95.

Ara, tot i l’acord, Can Pistraus lamenta la “manca de voluntat i de valentia” del govern municipal. Així doncs, l’entitat no ha tingut més opció que acceptar marxar del centre, malgrat continua defensant que el festival es podia celebrar legalment al lloc habitual i superant els 85 dB de la discòrdia.

De fet, en la darrera reunió amb l’Ajuntament d’on va sorgir l’acord, l’entitat va presentar un informe jurídic que així ho avalava, el qual havia estat encarregat per la Coordinadora d’Entitats Juvenils i Culturals de Vilanova a un bufet de Barcelona especialitzat en la qüestió. El consistori, però, no el va acceptar, remetent-se al criteri dels seus serveis jurídics, els mateixos que van decidir en silenci no recórrer la sentència contrària al Nowa Reggae, el qual crea jurisprudència i posa en perill la continuïtat d’altres festivals de tot Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram