El precedent que crea la sentència judicial contra el Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú està fent créixer el neguit i els dubtes en diferents àmbits i nivells respecte al futur dels festivals musicals a l’aire lliure. Perquè la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no només afecta a la capital del Garraf, sinó que crea jurisprudència i la seva resolució és aplicable a tot el país si algun veí s’hi acull.

El perill rau en el fet que, la sentència, no és contra el festival en si, sinó contra l’Ajuntament que ha concedit la llicència. Les ordenances estableixen que, per celebrar un acte a l’aire lliure amb un sistema d’amplificació de so que no sigui una activitat arrelada a la població (Festa Major, revetlles de Sant Joan i Sant Pere, Tres Tombs i Carnaval), es necessita una autorització expressa, la qual permet arribar als 85 decibels a la façana dels veïns més propers.

En el cas del Nowa Reggae, els denunciants argumentaven que un festival que se celebra cada any (quan la denúncia, el 2011, portava sis edicions) no es pot considerar esporàdic o excepcional. Amb la resolució, el certamen es podria celebrar sempre que no passés dels 55 decibels, un volum insuficient per a una actuació musical a l’aire lliure. La majoria de festivals catalans, doncs, es podrien trobar amb la mateixa situació a partir d’ara.

Preocupació de promotors i ajuntaments

El conseller de Cultura, Santi Vila, assegura que el Govern defensarà el “paper transcendental” que tenen festivals de música en “l’ecosistema cultural català”, i properament convocarà una reunió amb l’Ajuntament de Vilanova (que va deixar expirar els deu dies que tenia per recórrer la sentència) i representants de festivals i promotors musicals per abordar l’estratègia a seguir per tal de “protegir” aquests esdeveniments.

I és que, actualment, es fan més de 360 festivals a Catalunya, que sumen un milió i mig d’espectadors i tenen un pressupost que supera els 60 milions d’euros, amb un important impacte econòmic al territori (dades de 2014). “No perdem de vista aquesta perspectiva, perquè podríem lesionar uns esdeveniments que són uns aparadors que projecten creativitat i talent”, advertia dimecres el conseller.

L’ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya) ha alertat que la sentència del TSJC dóna peu a què es cursin denúncies en altres poblacions catalanes que posin en perill la ubicació i la celebració d’altres festivals. “L’associació se sent preocupada per aquesta resolució, doncs es pot fer extensiva a qualsevol concert que excedeixi els volums marcats per la llei i que se celebri fora de la programació de festes tradicionals, com la Festa Major. Aquesta sentència posa en estat d’alerta a tots els ajuntaments de Catalunya”, adverteix. L’associació recorda que una de les seves reivindicacions “endèmiques” és el reconeixement de la música “com una activitat cultural i no com un entreteniment”.

La Federació de Municipis de Catalunya ja ha traslladat a la Generalitat la seva “preocupació” pels efectes que pot tenir la sentència, la qual “ha posat en guàrdia a molts consistoris de Catalunya, que podrien veure en perill els grans festivals i activitats”, segons explicava dimecres el seu president, Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar. “Demanem un acord ferm de tota la representació institucional per tal que el Parlament modifiqui la normativa sobre la qual ha estat dictada aquesta sentència i s’equilibrin els drets en joc”, va reclamar Amor.

“No fem soroll, fem cultura”

Mentrestant, a Vilanova, el teixit cultural i associatiu de la ciutat s’ha mobilitzat i ha convocat una concentració aquest dissabte, a les 20 h, a la plaça de la Vila, sota el lema No fem soroll, fem cultura, la qual ha rebut el suport explícit del consistori.

La Coordinadora d’Entitats Juvenils i Culturals de Vilanova i la Geltrú titlla la sentència “d’atac directe contra l’activitat cultural” de la ciutat, i demana, per una banda, “solucions puntuals immediates” perquè no es perdi cap festival, i per l’altra “solucions sòlides i consensuades a llarg termini” perquè es canviï de legislació.

La sentència del TSJC “intenta coaccionar l’Ajuntament i fer-lo còmplice de les  prohibicions futures”, assegura la Coordinadora. “Haurem de trobar el camí, plegats, per fer cas omís dels dictats del Tribunal”, assenyala la Coordinadora en un manifest.

Per la seva part, el Nowa Reggae està buscant una nova ubicació per a la seva onzena edició, mentre que el Vida Festival haurà de trobar-ne per a la jornada inaugural i la programació diürna, ja que l’Ajuntament ha clausurat el Molí de Mar (l’equipament on se celebraven i origen del conflicte amb el veïnat) com a espai per fer-hi concerts.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram