Can Pistraus, entitat organitzadora d’El Tingladu, ha dit prou i s’ha plantat davant les condicions que ha imposat l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a tres setmanes vista. Ara mateix és tota una incògnita la celebració de la novena edició d’aquest festival gratuït, autogestionat, dedicat als artistes dels Països Catalans, ique compta amb un pressupost de 100.000 euros i l’assistència de més de 10.000 persones.

Les noves condicions imposades pel consistori enllacen amb la sentència contra el Nowa Reggae, també de Vilanova, que ha hagut de canviar d’ubicació, i que va treure a la llum l’ambigüitat normativa amb què se celebren molts festivals musicals, posant en alerta tot el sector.

En teoria, El Tingladu no corria el perill del Nowa, perquè la seva celebració s’incloïa dins el programa de la Festa Major de Vilanova (escut normatiu amb el qual no es va poder defensar el festival de reggae), però l’equip de govern (CiU-PSC) ha imposat unes condicions que els organitzadors consideren “inacceptables”. La decisió s’ha produït per les queixes d’un grup de veïns, que ha contractat l’advocat que va guanyar el cas contra el Nowa Reggae.

Sense marge de maniobra

En concret, l’Ajuntament ha demanat un informe acústic i, en cas contrari, ha proposat alternatives de nous emplaçaments que allunyen el festival del centre de la ciutat. Per la seva part, l’organització del festival assegura que aquest canvi a “última hora” els deixa sense marge de maniobra. A més, tal com es va acordar amb el consistori el 2015, aquest era l’últim any que s’havia de celebrar el festival al capdamunt de la Rambla, abans d’iniciar una nova etapa. Can Pistraus, però, es nega a fer el trasllat amb un any d’antelació i de manera precipitada, ja que es posaria en perill la viabilitat de l’edició d’enguany.

Els organitzadors del festival carreguen durament contra l’Ajuntament i qualifiquen la seva gestió de “barroera i incomprensible”. “Si realment darrera d’aquesta actitud no hi ha una intenció calculada, malauradament només ens queda pensar que tot és fruit de la manca de valentia i la incompetència”, etziben en un comunicat on acusen el consistori de “compromís nul des del principi” i de “persecució del Tingladu disfressada d’impediments tècnics i burocràtics”.

Can Pistraus també considera que l’Ajuntament fa una lectura “restrictiva” de l’ordenança reguladora del soroll i les vibracions, i afirma que la normativa dóna marge suficient per celebrar algunes activitats culturals a les quals ara es posen impediments.

Per la seva part, l’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, i la regidora de Cultura, Teresa Llorens, han reiterat aquest dimecres la voluntat del consistori de mantenir El Tingladu, però remarquen que no es poden “saltar les normes que regulen l’organització d’aquests tipus d’espectacles”, en paraules de la batllessa. Per la seva part, Llorens assegura que canvi d’emplaçament a tres setmanes vista “no és tan difícil”, i ofereix el suport del consistori per fer-ho possible.

Al maig, tots els grups municipals van aprovar la modificació de l’ordenança municipal del soroll per evitar casos com el del Nowa Reggae i garantir que es poguessin celebrar a l’aire lliure aquells festivals i activitats que tinguin “especial projecció cultural” per a la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram