El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha aprovat incorporar Tanya Barson com a conservadora en cap i Pablo Martínez com a cap de programes, un cop resoltes les respectives convocatòries públiques endegades al febrer. D’aquesta manera, set mesos després de l’arribada de Ferran Barenblit a la direcció del MACBA, el museu completa el seu equip de continguts.

En ambdós casos, la retribució és de 43.850,45 euros anuals, amb un complement de 19.864,80 euros en concepte de “major responsabilitat”. Les places de conservadora en cap i cap de programes estaven vacants des del març de 2015, quan van ser cessats Valentín Roma i Paul B. Preciado arran de la polèmica amb l’exposició La Bèstia i el Sobirà, de la qual van ser comissaris.

Tanya Barson (Londres, 1972) era des del 2007 conservadora d’art internacional de la Tate Modern, on es va incorporar el 1997. Al MACBA tindrà al seu càrrec els departaments de col·lecció, exposicions i publicacions.

Per la seva part, Pablo Martínez (Valladolid, 1979), des de 2009 era responsable d’educació i activitats públiques del centre d’art Dos de Mayo CA2M de Móstoles, i anteriorment havia estat coordinador de programes educatius del Museo Reina Sofía (2004-2008). D’ell dependran el Centre d’Estudis i Documentació MACBA, el Programa d’Estudis Independents (PEI), els programes públics i l’àrea d’educació.

Preparats per als reptes de futur

Ferran Barenblit ha destacat Tanya Barson per “la seva ambició intel·lectual; la seva llarga experiència a la Tate Modern, un dels principals museus del món, incloent-hi el desenvolupament i la presentació de la seva col·lecció; i un profund coneixement de l’art des de la postguerra, amb un particular interès per les narratives no hegemòniques del trànsit entre la modernitat i la contemporaneïtat”.

Pel que fa a Pablo Martínez, amb qui va treballar en la construcció del CA2M quan n’era el director, ha destacat “la seva reflexió crítica sobre els museus a partir de les actituds dels seus públics; la capacitat de creació de nous formats de contacte entre art i audiència; i la seva experiència en recerca, clau per planificar el futur del Centre d’Estudis i Documentació i del PEI”.

Segons Barenblit, amb aquestes incorporacions a l’equip del MACBA, el museu “està preparat per afrontar els reptes dels propers anys amb un programa d’excel·lència i rigor, i per aprofundir en la seva relació amb els seus públics i en la seva projecció internacional”.

La comissió de valoració estava formada per Isabel Balliu, directora de recursos i gerent en funcions de l’ICUB; Carles Sala, director d’Infraestructures Culturals, Patrimoni i Coordinació de l’ICUB; Ferran Barenblit, director del MACBA, i Joan Abellà, gerent del MACBA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram