Les crítiques a la cancel·lació en el darrer moment de l’exposició La Bèstia i el Sobirà que havia d’acollir el MACBA es multipliquen. El penúltim calbot a la decisió de Bartomeu Marí, i fins ara el de més rellevància, l’ha propinat el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, que ha expressat la seva “perplexitat” per la supressió.

En un comunicat, el CoNCA lamenta que “aparentment aquesta decisió precipitada no respongui a criteris estrictament artístics”, i referma el seu “compromís en el principi irrenunciable” de la llibertat de creació artística, sense entrar a valorar l’escultura d’Ines Doujak que va motivar la polèmica decisió del director del museu.

A més, el Consell insta el MACBA, com a “ambaixador de les tendències artístiques innovadores”, a donar suport a l’art i als creadors més rellevants del país, així com a actuar amb una “indispensable vocació d’incidència i de diàleg internacional” des de la seva implicació en l’avantguarda. El CoNCA diu entendre que l’exposició cancel·lada constituïa “una aposta inspirada en aquest objectiu”.

Els gestors culturals també critiquen la mesura

La junta directiva de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya també ha rebutjat la decisió de suspendre la mostra, i ha sortit en defensa dels comissaris, artistes i equip tècnic.

Per a l’APGCC, els fets “posen en evidència les dificultats per preservar la llibertat d’expressió en l’àmbit creatiu, artístic i tècnic, especialment quan es creuen amb la delicada línia que separa l’art i la política”. En aquest sentit, afirma que sotmetre l’art a les lògiques polítiques o institucionals de directrius és “reduir-ne i limitar-ne” la seva condició.

En un comunicat, l’associació explica que sovint l’art és polític, perquè es posiciona i analitza la societat, però afirma que, no obstant això, la política “no hauria d’estar per sobre de la creació artística, ni de la seva producció i exhibició”.

La junta de l’APGCC també assenyala que la direcció d’un centre d’art “ha de poder mantenir el seu posicionament institucional”, però que tanmateix “ha de permetre i garantir la llibertat d’acció del seu comissariat per evitar punts de vista parcials”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram