El consell general del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha nomenat Ferran Barenblit (Buenos Aires, 1968) com a nou director, assumint la proposta de la comissió d’experts que ha avaluat la vintena de candidatures presentades al concurs públic internacional endegat al maig.

Barenblit era director del centre d’art Dos de Mayo (CA2M) de Móstoles des del 2008 fins fa dues setmanes, quan va ser cessat pel nou Govern de la Comunitat de Madrid. Anteriorment, havia estat director de l’aleshores Centre d’Art Santa Mònica (2003-2008), d’on va sortir per discrepàncies pel nou rumb que li volia donar el Departament de Cultura. A més, també ha passat per l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró i pel New Museum de Nova York.

Ferran Barenblit substitueix Bartomeu Marí, que deixa el càrrec després de set anys, del qual va ser cessat al març arran de la polèmica generada amb l’exposició La Bèstia i el Sobirà, tot i que continuava al centre de manera provisional per garantir-ne el funcionament ordinari.

El nou director tindrà un contracte d’alta direcció de cinc anys renovables amb un sou de 100.000 euros bruts anuals.

Estimular el diàleg

“El Museu ha de continuar sent, per sobre de tot, un servei públic que reflecteixi i posi en marxa a la ciutat una cultura crítica i diversa. Una institució que combini la seva responsabilitat de mirar al passat recent amb la de construir present i futur per mitjà de relats i experiències plurals que renunciïn a la narració unívoca i hegemònica”, ha afirmt Barenblit.

“Estimulant el diàleg, el MACBA ha de contribuir a l’emancipació de la ciutadania per enfortir individus i col·lectius que puguin impulsar canvis positius a la societat. Aquestes funcions han de ser tan importants com la de ser una veu de primer ordre en l’art contemporani nacional i internacional, consolidant la veu global que ja té el MACBA”, ha afegit.

Valoració de la comissió d’experts

De la candidatura de Ferran Barenblit, el comitè d’experts n’ha destacat el seu coneixement, valoració i diagnòstic –”precís, acurat i realista, i alhora entusiasta”– de la situació actual del MACBA, la qual diu que “inscriu perfectament en el context global, nacional i local”.

A més, ha valorat “l’encert en la presentació d’un projecte rigorós, precís i molt clar en totes les àrees del museu”, en particular en les de la seva col·lecció i exposicions, així com l’adequació al pressupost.

A banda, la comissió ha apreciat de manera “molt especial” l’articulació de la seva proposta en tres nivells: la seva visió de futur de les institucions culturals i del rol de direcció dins d’aquestes; la visió del paper del MACBA dins del sistema de l’art contemporani català, barceloní i l’encaix de proximitat al Raval, i la visió “minuciosa i alhora decidida” de l’ús dels nous espais del MACBA.

Finalment, destaca el paper que Ferran Barenblit vol atorgar a la consideració del treball d’intermediació amb els públics, que passa per un increment del pes de les activitats públiques i la programació educativa, així com la capacitat de revincular les pràctiques del MACBA amb l’escena urbana.

La comissió d’experts estava formada per Chris Dercon, membre del comitè assessor del MACBA; Alfred Pacquement, exdirector del Centre Pompidou; Pepe Serra, director del MNAC; l’artista Ignasi Aballí; el galerista Emilio Álvarez; el professor de filosofia Xavier Antich; Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals; Rosa Mach, en representació de l’ICUB, i Pedro de Esteban, en representació de la Fundació MACBA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram