La comissió delegada del Consorci del MACBA ha acceptat la dimissió del director del museu, Bartomeu Marí, qui divendres havia posat el càrrec a la seva disposició. Ara es convocarà un concurs públic internacional per escollir la persona substituta, i fins a la seva incorporació Marí es mantindrà en el càrrec amb l’encàrrec de garantir el funcionament ordinari del MACBA i el desenvolupament de la temporada. 

Durant la reunió de la comissió, l’encara director ha comunicat la decisió de prescindir del conservador en cap, Valentín Roma, i del cap de programes públics, Paul B. Preciado, per una “pèrdua irrecuperable de la confiança”; ambdós van discrepar públicament de Marí. Roma i Preciado, fitxats al gener de 2014, eren comissaris de la polèmica exposició La Bèstia i el Sobirà, juntament amb Hans D. Christ i Iris Dressler, de la Württembergischer Kunstverein d’Stuttgart.

El quart nom que havien apuntat els treballadors com a coresponsable de la situació que travessa el MACBA, el gerent Joan Abellà, ha estat ratificat per comandar el procés de transició, malgrat també havia posat el seu càrrec a disposició de la comissió. 

Les mesures acordades les ha anunciat el president de la comissió delegada, Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, qui ha admès la “crisi profunda” que sacseja el museu, i ha assenyalat que era “evident” que no s’havia “gestionat bé” la situació. 

La comissió delegada del museu ha lamentat “profundament que el desencontre entre professionals hagi transcendit l’àmbit dialogant i constructiu que ha de presidir la relació entre els responsables d’una institució pública i l’hagi situat en el centre d’una polèmica no desitjada”.