La família de Montserrat Caballé (Barcelona, 1933 – 2018) “ha complert el somni” de la soprano amb la creació d’una fundació privada per “mantenir viu” el record de la vida i obra de la diva i promoure la vessant docent que va desenvolupar.

A més d’ajudar joves talents amb estudis impartits per persones vinculades a la trajectòria de l’artista, la Fundació reprendrà el Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé. Un altre dels objectius és que se li dediqui un museu.

“Són molt macos els homenatges i les medalles pòstumes, però faltava que la seva l’essència continués viva”, ha dit la presidenta de la Fundació i neboda de la soprano, Montse Caballé Claus, en la presentació del projecte.

El president del Liceu, Salvador Alemany, ha afirmat que “ara és el moment de començar a construir el futur de la memòria” al voltant de Caballé, i reconèixer la fidelitat “incondicional” que va tenir amb el teatre de la Rambla.

El president honorífic de la Fundació Montserrat Caballé és el marit de la soprano, Bernabé Martínez, i els patrons honorífics són Josep Carreras, Teresa Berganza, Jaume Aragall, Joan Pons, Carlos Álvarez, Lluís Pasqual i Josep Sánchez Llibre.

La Fundació ajudarà a joves talents mitjançant beques i estudis a poder debutar en escenaris amb artistes de talla internacional. A més, organitzarà sessions audiovisuals i exposicions itinerants per mantenir viu el record i la trajectòria artística de la Caballé, amb l’objectiu últim de dedicar-li un museu.

“Crec que s’ho mereix, espero que sigui un somni que també es pugui complir”, ha afirmat Montse Caballé Claus. Malgrat ha mantingut converses amb l’Ajuntament de Barcelona, que s’hi ha mostrat disposat, ha dit que és un projecte que necessita temps i pressupost.

La represa del concurs itinerant

La carta de presentació de la Fundació és la recuperació del Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé, que es va deixar de celebrar el 2015. El 6 d’octubre de 2020, just quan farà dos anys de la mort de la soprano, es reprendrà el certamen amb la seva 16a edició, que se celebrarà al Liceu de Barcelona.

L’esdeveniment es mantindrà itinerant, així que el 2021 tindrà lloc al Teatro Real de Madrid, i posteriorment s’espera que arribi a Paris, Nàpols, Roma o Nova York.

El concurs durarà una setmana i tindrà un jurat de prestigi internacional. El guanyador rebrà 15.000 euros, el segon 6.000, i el tercer 3.000.

“És un dels darrers somnis de la pròpia Caballé, recuperar el concurs, ara que farà dos anys exactes del seu traspàs. És quelcom simbòlic però també necessari per a nosaltres”, ha dit el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram