Polèmica al MACBA arran de la cancel·lació de l’exposició La Bèstia i el Sobirà. El director del museu, Bartomeu Marí, ha decidit no incloure en la mostra una escultura de l’artista austríaca Ines Doujak per considerar-la “inapropiada”, però l’equip comissarial (format per Hans D. Christ, Iris Dressler, Paul B. Preciado i Valentín Roma) s’hi ha negat. Les “desavinences” entre ambdues parts ha acabat amb la cancel·lació de l’exposició, coproduïda amb la Württemberg Kunstverein d’Stuttgart.

L’obra de la discòrdia, titulada Not Dressed for Conquering, és una escultura en paper maixé on es veu un gos muntant la líder feminista boliviana Domitila Barrios de Chúngara, que al seu torn fa el mateix amb el rei Joan Carles I, qui vomita flors per la boca sobre uns cascs d’oficials nazis. Aquesta és la descripció que en va donar Doujak quan es va exposar a la Biennal de São Paulo. Sense l’explicació, però, segurament molts espectadors no se n’haurien adonat que un dels personatges era Joan Carles.

Un cop s’ha conegut la notícia, s’ha produït l’anomenat efecte Streisand, multiplicat-se la difusió de la polèmica escultura, que en cas d’haver-se exposat hauria passat molt més desapercebuda en una mostra que explora com les pràctiques artístiques contemporànies qüestionen i desfan el que s’entén per sobirania política.

Marí defensa la decisió

Després del rebombori generat, Bartomeu Marí ha explicat que fins dilluns no s’havia assabentat de la inclusió de l’obra d’Ines Doujak, tot just un dia abans de la presentació de la mostra en roda de premsa, la qual finalment va ser suspesa amb l’argument que els comissaris havien perdut el vol.

Per a Marí, tot plegat ha estat una errada d’equip, en el qual s’inclou, i ha assegurat que mai no s’havia trobat en una situació semblant. A més, ha explicat que és habitual que institucions, comissaris i artistes discuteixin sobre el que s’exposa.

Malgrat la reina Sofia és la presidenta d’honor del MACBA, Bartomeu Marí ha afirmat que no havia rebut pressions i que havia estat una decisió seva. En aquest sentit, ha justificat el veto a l’obra de Doujak perquè, al seu parer, és “contradictòria amb els valors” que defensa el museu barceloní, segons recull l’ACN.

Així doncs, ha negat la censura i ha dit que en tot cas era un acte de responsabilitat. “Hi ha missatges que crec que un museu públic com el MACBA no ha de transmetre, i aquest considero que és un d’aquests casos que el museu no ha de vehicular”, ha afegit Marí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram