El Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya posen en marxa el Pla d’Impuls del Circ 2019-2021, un programa d’onze accions específiques que té com a objectiu reforçar un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà.

Les onze mesures estan pensades per complementar les polítiques de foment del circ que actualment ja s’estan duent a terme i s’inscriuen en els camps de la formació, el suport a la creació i producció, la creació d’ocupació de qualitat i el foment d’una major difusió en l’esfera pública del circ. La definició d’aquestes propostes ha estat consensuada amb diferents agents del sector, que s’encarregaran de la seva coordinació i lideratge.

La iniciativa –emmarcada en el segon Pla Integral del Circ– compta amb la complicitat de diversos agents del món del circ, entitats i administracions, i té un pressupost d’1.036.271 euros, dels quals 745.000 els aportarà el Departament de Cultura (72%); 180.000 euros ajuntaments (17%); 73.000 altres administracions (7%), i 38.271 euros agents sectorials (4%).

El Pla d’Impuls del Circ compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i l’Institut Ramon Llull, i amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya.

Les onze mesures del Pla, són:

  1. Formació – Impuls a la consolidació del projecte formatiu del Centre de les Arts Rogelio Rivel i visibilitat de la Xarxa d’Espais de Circ (coordinada pel Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel)
  2. Infraestructures per als espais de circ – Millora de les infraestructures dels espais de circ de Catalunya (coordinada per la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya).
  3. Circ Comunitari – Creació d’un banc de recursos i producció de materials de circ comunitari com a eina de transformació social i empoderament de comunitats (coordinada per l’Ateneu Popular 9Barris).
  4. Pobles de Circ – Apropar el circ a pobles de menys de 10.000 habitants i crear vincles entre aquests municipis i els espais de circ del territori (coordinada per l’APCC).
  5. Nilak – Creació d’un espai escènic amb una carpa itinerant per apropar les arts escèniques contemporànies a les comarques catalanes sense teatres (coordinada per Nilak).
  6. Difusió – Potenciar la presència del circ als mitjans de comunicació a través d’accions d’acompanyament i reflexió sobre el circ català actual per als professionals dels mitjans (coordinada per l’APCC).
  7. Circ i creació publicitària – Difondre el potencial del circ entre el sector empresarial dedicat al màrqueting i a la publicitat (coordinada per l’APCC).
  8. Esfera Circ – Acompanyament i coneixement del sector del circ entre agents culturals mitjançant un itinerari formatiu adreçat a responsables de programació, policy makers i periodistes (coordinada per La Central del Circ).
  9. Producció Nacional de Circ – Donar suport a creadors i artistes emergents de Catalunya a través de la creació d’una producció de circ de mig/gran format amb projecció nacional, codirigida per Marta Torrents i Joan Ramon Graell (coordinada per La Vela de l’Estruch).
  10. Producció Nacional de Circ en gira – Gira de la Producció Nacional de Circ entre diferents equipaments escènics de Catalunya (coordinada per La Vela de l’Estruch).
  11. Internacionalització – Potenciar la contractació i la visibilitat del circ català a l’estranger, creant nous vincles amb els agents europeus del sector (coordinada per l’APCC).

El Pla d’Impuls del Circ pretén aportar recursos, difusió i visibilitat a totes les disciplines de les arts circenses, les quals abasten un ampli ventall d’expressions artístiques i que combinen la tradició i la modernitat, les tècniques més antigues i les més innovadores, el classicisme i la contemporaneïtat.

Primera Producció Nacional de Circ

Una de les mesures específiques del Pla és la Producció Nacional de Circ, un espectacle de nova creació de mig-gran format que dirigiran Marta Torrents i Joan Ramon Graell, escollits en un concurs públic al qual es van presentar nou propostes.

Titulat Estat d’emergència, l’espectacle comptarà amb un repartiment format per artistes emergents, s’estrenarà el juliol de 2020 al Grec Festival de Barcelona, i posteriorment girarà pel Teatre Principal de Palma i una quinzena d’espais del Sistema Públic d’Equipaments Escènics de Catalunya i Balears.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram