Una important representació dels festivals musicals de tot l’Estat espanyol han palesat el seu malestar davant les “traves burocràtiques” i les “inseguretats jurídiques” que els afecten, diuen, malgrat la dimensió i longevitat dels respectius esdeveniments.

En dos comunicats, l’Associació de Festivals de Música (FMA), d’una banda, i l’Associació de Promotors Musicals (APM), de l’altra, han expressat queixes en aquest sentit i amb els casos recents del Festival Sónar (amenaçat per la vaga dels riggers) i el Doctor Music (cancel·lat després d’un canvi d’ubicació forçat per no tenir permís ambiental) com a exemples de la “incertesa” que afirmen patir “per manca de visió política i problemes administratius”. En aquest sentit, l’FMA fa una “crida urgent” per impulsar una normativa que elimini aquestes “inseguretats jurídiques” i fixi “compromisos d’estabilitat plurianual”.

“Són masses les qüestions en les quals ens trobem en una situació d’inseguretat jurídica. I això passa fins i tot en festivals més que consolidats que han ajudat algunes ciutats a situar-se al món”, lamenta el president de l’APM, Albert Salmerón. L’associació que presideix agrupa una setantena llarga d’empreses de promotors de gires i concerts, així com alguns dels festivals també associats a l’FMA.

En el mateix sentit, fonts de l’associació espanyola de promotors musicals han expressat a l’ACN que, especialment amb els esdeveniments consolidats, caldria evitar situacions d’incertesa com “els permisos que s’atorguen amb poca antelació”. L’Arenal Sound (un dels festivals amb més afluència de públic de l’Estat) “va estar fins a última hora a punt de no aconseguir els permisos, ara fa dos anys”, es queixen.

Es tracta de “festivals veterans que porten moltes edicions i es veuen abocats a lidiar amb situacions irracionals com si fossin esdeveniments de primera edició”, abunda el comunicat de l’Associació de Festivals de Música, que aglutina certàmens de referència com el Sónar, FIB, Cruïlla, BBK Live, Rototom Sunsplash, Vida o Dcode.

Nombrosos greuges

Els exemples més recents d’aquestes situacions són els del festival Sónar i el cancel·lat Doctor Music, remarquen els promotors musicals de l’Estat. El primer es va veure amenaçat enguany per una vaga de personal subcontractat per Fira de Barcelona, i els seus organitzadors van acusar les administracions de passivitat davant el conflicte. El segon es va cancel·lar després d’anunciar el seu trasllat a Montmeló en no obtenir la llicència ambiental per celebrar-se a les valls d’Àneu. “Posen sobre la taula una situació d’incertesa que viuen repetidament els festivals de música a Espanya, per falta de visió política i problemes administratius”, reiteren des de l’APM.

La llista de greuges dels quals diuen ser víctimes és llarga: procediments de llicències de més de sis mesos, permisos de treball de tres mesos per als artistes, contractes de cessions d’espai o patrocinis supeditats als canvis polítics, i també les “interpretacions normatives relatives a prevenció de riscos laborals, accés de menors o relació amb el públic en funció de la comunitat autònoma on se celebra el festival”, enumeren entre d’altres.

Per tot plegat, l’APM demana “establir procediments més clars i fàcils que permetin una col·laboració a llarg termini” amb les administracions públiques. Al seu torn, l’FMA va més enllà i fa una crida per establir una normativa que elimini inseguretats jurídiques recurrents, eliminant traves burocràtiques innecessàries, com la imposició de llicència per esdeveniments consolidats, i que es fixin compromisos d’estabilitat plurianuals entre festivals i administracions públiques per garantir la continuïtat dels certàmens.