El Jutjat Social número 27 de Barcelona ha rebutjat les mesures cautelars que havien sol·licitat els muntadors d’escenaris, els anomenats riggers, perquè s’aturessin les tasques de muntatge del festival Sónar, després que Fira de Barcelona contractés una altra empresa per fer la feina arran de la vaga dels treballadors d’UTE Rigging, adjudicatària del servei.

Els riggers estan en vaga des de l’11 de juliol per reclamar que, en els plecs de condicions de la licitació del muntatge dels esdeveniments dels propers anys a la Fira, s’inclogui la possibilitat de subrogar els treballadors a la nova adjudicatària.

En la interlocutòria, el jutge Santi Vidal es remet a un “principi de proporcionalitat” i argumenta que “exercir legítimament el dret de vaga d’uns quants, no pot posar mai en perill la viabilitat del lloc de treball de molts altres treballadors, que també mereixen la tutela dels tribunals de justícia”.

A més, el magistrat assenyala que no es justifica aturar l’activitat de muntatge perquè produiria “perjudicis irreparables i molt elevats” a altres empreses i treballadors de sectors com el transport, l’hostaleria i la restauració, i per tant avala la contractació d’una altra empresa perquè substitueixi els treballadors en vaga.

Vidal assenyala que plantejar el dret de vaga dels treballadors “com una eina de pressió exclusiva respecte de tercers esdevé una extralimitació que no mereix empara legal”.

Satisfacció de la Fira i crítiques del Sónar

Fira de Barcelona ha celebrat que el Jutjat hagi descartat imposar mesures cautelars i es pugui celebrar el Sónar, “un esdeveniment de gran importància” per a la ciutat, ha remarcat. A més, l’ens semipúblic s’ha mostrat convençut que ha actuat legalment a l’hora de contractar una altra empresa de muntadors, i ha reiterat que incorporar la subrogació de treballadors en les condicions del proper concurs seria “il·legal”.

Per la seva part, la direcció del Sónar ha assegurat que aquesta havia estat “la crisi més gran” que ha tingut el festival en els seus 26 anys d’història, i ha reclamat garanties a Fira de Barcelona perquè no es torni a repetir una situació similar.

Ricard Robles, codirector del Sónar, ha assegurat que s’havien sentit molt “sols”, i s’ha preguntat “on estaven les persones i els responsables que podien desactivar una crisi d’aquesta envergadura”, i ha lamentat el silenci de les administracions.

Segons l’organització, el conflicte ha afectat la venda d’entrades del festival dels darrers dies, especialment en l’àmbit estatal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram