La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha anul·lat el Reial decret aprovat pel Govern espanyol el desembre de 2012, que regula el pagament de la compensació equitativa per còpia privada de les obres d’autors i creadors, amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat. La mesura ha estat tombada per ser contrària al dret de la Unió Europea, tal com va establir al juny el Tribunal de Justícia de la UE.

A més, el TS rebutja la petició de l’advocat de l’Estat de suspendre el procediment fins que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el recurs contra l’article 1 de la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual de 2014, que va assumir la regulació del cànon digital amb càrrec als pressupostos. “Si una norma jurídica nacional és contrària al dret de la Unió Europea, ha de ser inaplicada independentment que a més pugui ser inconstitucional”, recalca.

El Govern del PP va crear la compensació equitativa per còpia privada en substitució del cànon digital, eliminat després que el Tribunal de Justícia de al UE el qualifiqués d’injust per indiscriminat. Des de l’inici, la nova mesura va rebre l’oposició de diverses entitats de gestió, que en van demanar l’anul·lació al Suprem, que abans de pronunciar-se va decidir consultar la justícia europea.

Al juny, el Tribunal europeu explicava en la seva resolució que la Directiva sobre drets d’autor en principi no s’oposa a què els estats membres que hagin introduït l’excepció de còpia privada la financin amb càrrec als pressupostos generals (com fan Estònia, Finlàndia i Noruega). Amb tot, imposava com a condició que el cost efectiu recaigués exclusivament sobre els usuaris de la còpia privada, i en cap cas sobre les persones jurídiques. En la regulació espanyola, però, no es preveia cap manera de complir amb aquesta condició.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram