El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera il·legal la compensació equitativa per còpia privada de les obres d’autors i creadors instaurada pel Govern espanyol el desembre de 2012, a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat. El TJUE entén que la mesura “no assegura” que el cost sigui suportat, en últim terme, pels usuaris de les còpies privades.

Cal recordar que el Govern del PP va crear la compensació equitativa per còpia privada en substitució del cànon digital, eliminat després que la justícia europea el qualifiqués d’injust per indiscriminat. Des de l’inici, la nova mesura va rebre l’oposició de diverses entitats de gestió, que en van demanar l’anul·lació al Tribunal Suprem, el qual va decidir consultar la justícia europea.

En la sentència d’aquest dijous, el Tribunal Europeu assenyala que la Directiva sobre drets d’autor en principi no s’oposa a què els estats membres que hagin introduït l’excepció de còpia privada la financin amb càrrec als pressupostos generals (com recorda, fan Estònia, Finlàndia i Noruega). En el cas d’Espanya, el TJUE assenyala que l’excepció de còpia privada “s’ha concebut en benefici exclusiu de les persones físiques”, les quals, recorda, són les que “causen un perjudici als titulars de dret”, mentre que les jurídiques queden “excloses” del dret d’acollir-se a aquesta excepció.

“El sistema de finançament de la compensació equitativa amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat no pot garantir que el cost d’aquesta compensació només sigui sufragat, en últim terme, pels usuaris de còpies privades”, argumenta la resolució. “A falta d’afectació d’ingressos concrets –com els procedents d’un tribut específic– a despeses determinades, ha de considerar-se que la partida pressupostària destinada al pagament de la compensació equitativa s’alimenta de la totalitat dels recursos amb els quals compten els Pressupostos Generals de l’Estat i, per tant, de tots els contribuents, incloses les persones jurídiques”, afegeix el TSJE.

Ara, el Govern espanyol en funcions espera el pronunciament del Tribunal Suprem per determinar els efecte que té sobre l’ordenament intern la resolució de la justícia europea i adoptar les mesures necessàries. En un comunicat, el Ministeri de Cultura s’excusa assegurant que, quan es va aprovar el reial decret de compensació per còpia privada, ja va indicar que es tractava d’un “sistema transitori fins a tenir una directiu clara per part de la Unió Europea”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram