El cànon que s’aplica a l’Estat espanyol als equips de reproducció digital adquirits per empreses, professionals i administracions com a compensació als creadors per la còpia privada és incompatible amb la legislació comunitària. Així ho diu la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respecte al litigi que mantenia la SGAE i Padawan, empresa catalana que comercialitza dispositius d’emmagatzematge electrònic.

La sentència, feta pública aquest dijous al matí, assenyala la il·legalitat rau en el fet que el cànon s’apliqui “indiscriminadament” a tots els equips de reproducció digital que estiguin “manifestament reservats a altres usos que a la realització de còpies privades”.

Amb tot, el Tribunal no discuteix la legitimitat de la compensació als autors per reproduir la seva obra i la necessitat que, com que és impossible calcular el perjudici legal, s’estableixi un mecanisme unificador.

La sentència no entra en les causes ni estableix si els usuaris que es graven les seves pròpies fotos estarien dins de la distinció, sinó que, a partir de un dictamen anterior, remet als tribunals espanyols “la interpretació d’aquest dret”.

El passat mes de maig, l’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Verica Trstenjak, ja va dictaminar dictaminar que el cànon per còpia privada que s’aplica a l’Estat espanyol només hauria de gravar els equips, aparells i materials de reproducció digital que, presumiblement, es destinin a la realització de còpies privades.

Reaccions a la sentència

L’advocat de l’empresa Padawan, Josep Jover, ha assegurat a El matí de Catalunya Ràdio que la sentència del TJUE és “d’obligada interpretació” no només a l’Audiència Provincial de Barcelona (que va elevar el recurs al tribunal europeu), sinó “a tot Europa”. Segons ha remarcat Jover, “no es podrà entendre el cànon digital si no és conforme al que diu aquesta sentència”.

“El principal problema que hi havia al darrere era la presumpció de culpabilitat dels ciutadans, és a dir, estava dissenyat d’una manera que tothom era culpable i, si de cas, havies d’anar als jutjats a dir que tu eres innocent”, ha explicat l’advocat.

Per la seva part, la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, ha anunciat que es cercaria “una alternativa” juntament amb els altres estats europeus que quedin afectats per la resolució. “Quan coneguem la sentència en la seva totalitat s’estudiarà i ens asseurem a parlar amb tots els sectors involucrats”, ha declarat la ministra a TVE.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram