El Tribunal d’Apel·lació de Gant no ha resolt sobre l’extradició de Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, sinó que abans de prendre una decisió ha decidit presentar una pregunta prejudicial al Tribunal Constitucional belga per saber si el cas del cantant s’emmarca en la llibertat d’expressió.

Després de conèixer la decisió del Tribunal d’Apel·lació de Gant, l’advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, ha explicat que la pregunta del jutge al Constitucional és per saber si una llei belga d’injúries al rei del segle XIX és constitucional o no, informa l’ACN.

Bekaert s’ha mostrat “confiat” que el Tribunal de segona instància rebutjarà l’euroordre després de preguntar al Constitucional belga, perquè hi ha algunes decisions del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg que consideren que aquests casos s’emmarquen en la llibertat d’expressió. “El cas no s’ha acabat”, ha dit Bekaert, qui ha remarcat que es pot allargar entre mig any i un any.

Per la seva part, Valtònyc ha dit que la decisió del tribunal “està bé”. “Tot el que sigui tenir més arguments al nostre favor ens serveix. El que està clar és que com més temps passi millor, perquè els Borbons la fan més grossa. Tot el que sigui guanyar temps ja em va bé”, ha assenyalat el raper.

El procés

El setembre de 2018, el Jutjat de Primera Instància de Gant va rebutjar extradir Valtònyc a Espanya, d’on es va exiliar després de ser condemnat a tres anys i mig de presó pels delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces per les lletres d’algunes de les seves cançons.

El passat març, en resposta als dubtes del Tribunal d’Apel·lació, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va concloure que Espanya no podia aplicar de manera retroactiva el codi penal per reclamar l’extradició del raper per la via ràpida.

Amb la porta tancada de l’euroordre automàtica, ara el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha d’explorar si és possible extradir Valtònyc per la via de la doble incriminació. És a dir, determinar si els delictes pels quals va ser condemnat són equivalents en la legislació belga.

Independentment del que decideixi el jutge, l’eventual sentència encara pot ser recorreguda a una tercera instància judicial, el Tribunal de Cassació de Bèlgica. Una opció que tenen les dues parts en el litigi, Valtònyc i la Fiscalia belga, que actua en nom de les autoritats espanyoles.