El Govern ha aparcat la idea de crear un nou impost a les operadores d’internet per finançar l’audiovisual que substitueixi l’aprovat pel Parlament el novembre de 2014 i tombat pel Tribunal Constitucional el juliol de 2017.

En una entrevista a l’ACN, el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha assenyalat que veu “molt difícil” crear un nou tribut que l’alt tribunal no pugui impugnar al·legant que es dona una doble imposició.

“Malauradament, quan t’enfrontes al TC no només és important tenir la raó, sinó que et deixi l’espai fiscal per platejar una alternativa, i no el veiem. No volem generar falses expectatives”, ha afirmat. Per això, Castellanos aposta per compensar la pèrdua de la recaptació amb una aportació a Cultura “per sobre de la mitjana departamental”.

El secretari general ha explicat que el Departament d’Economia porta mesos “donant voltes” sobre com reformular l’impost destinat a finançar les polítiques audiovisuals. Segons ell, el tribut a les operadores d’internet tombat estava “ben definit” i no suposava una “doble imposició”, en la línia del que van recollir alguns vots particulars a la sentència adversa del TC.

Compensació en el pressupost

Així doncs, davant la “falta de garanties” per trobar una nova taxa audiovisual, s’ha optat per aportar la recaptació a través del pressupost de la Generalitat. “El creixement del Departament de Cultura és superior al 14%, mentre que en la resta de conselleries no s’arriba al 13%”, precisa Castellanos sobre un pressupost pendent d’aprovació.

El secretari general d’Economia reconeix que l’Executiu és “conscient” que els comptes no responen encara a les demandes del sector –que reclama assolir el 2% del total–, però demana posar en valor “l’esforç pressupostari” per “començar a revertir” la situació.