El Tribunal Constitucional ha anul·lat l’impost sobre la provisió de continguts per part de les operadores d’internet per al foment del sector audiovisual i per a la difusió cultural digital, aprovat el novembre de 2014 pel Parlament. La taxa va ser impugnada pel Govern espanyol amb l’argument que suposava una doble càrrega impositiva, ja que la prestació del servei ja estava gravada per l’IVA.

Ara, el TC li ha donat la raó, però no de forma unànime: cinc dels dotze membres discrepen de la seva inconstitucionalitat al considerar que la distinció entre l’IVA i l’impost català és clara i no graven el mateix.

L’impost anul·lat establia una quota fixa de 0,25 euros mensuals per cada contracte d’internet subscrit a Catalunya, ja fos a través de la telefonia fixa o mòbil. A més, la normativa explicitava que no es podia repercutir en els usuaris d’internet. Amb aquest tribut, el Departament de Cultura aspirava a recaptar més de 20 milions d’euros anuals, els quals s’haurien destinat a finançar principalment la indústria audiovisual, amb un mínim del 5% per a la difusió de la cultura digital.

“La decisió del TC ens allunya de polítiques culturals d’Europa i ens fa a tots més pobres. La cultura audiovisual/digital és clau al s. XXI”, ha lamentat Jordi Sellas, que quan es va crear l’impost era director general de Creació i Empreses Culturals.

“Gràcies a l’impost a les empreses de telecomunicacions, s’ha reactivat un sector, generant lloc de feina i captant inversió internacional”, ha piulat Sellas, qui també ha recordat que la taxa va ser aprovada pel Parlament sense cap vot en contra (hi van votar a favor tots els grups, excepte PP i Ciutadans que es van abstenir).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram