La cambra catalana ha aprovat aquest dijous la llei de creació de l’impost sobre la provisió de continguts per part de les operadores d’internet per al foment del sector audiovisual i per a la difusió cultural digital. La normativa ha rebut 126 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i 26 abstencions (PP i Ciutadans). Els populars havien presentat cinc esmenes a l’articulat que finalment han regirat.

La normativa estableix una quota fixa de 0,25 euros mensuals per cada contracte d’internet subscrit a Catalunya (actualment n’hi ha uns 6,7 milions), ja sigui a través de la telefonia fixa o mòbil. A més, la llei explicita que no es pot repercutir en els usuaris d’internet.

El Departament de Cultura preveu que amb aquest nou tribut es recaptaran 20,5 milions d’euros anuals, diners que se sumarien a les dotacions pròpies que el Departament de Cultura destina a la indústria audiovisual.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que la taxa tindrà repercussió en el conjunt d’empreses del sector de l’audiovisual (ficció, documental i animació) i indirectament amb el sector muscial. “Estem començant un procés que pugui conduir-nos a la reconversió del sector audiovisual com un dels més actius del país”, ha assenyalat, tot remarcant que amb l’impost es multiplicaran “per tres” els diners disponibles per al sector.

Excepció cultural

El Govern, que va aprovar el projecte de llei al juliol, destaca que la creació d’aquest impost enfortirà i ajudarà a la producció pròpia audiovisual en la línia del que fan altres països europeus quan expressen l’excepció cultural per tal de defensar en positiu el seu llegat cultural i lingüístic, la seva economia i l’ocupació en el sector audiovisual.

En aquest sentit, la Conselleria recorda que, a França, el fons per al foment de l’audiovisual té un 11% d’aportacions dels fons públics i un 89% procedents de tributs; en el cas d’Alemanya, el 55% procedeix de fons públics i el 35% són procedents de taxes, i al Regne Unit el 60% procedeix de fons públics i el 30% de la loteria.

Dos fons

Els diners recaptats amb aquest tribut de caràcter finalista es destinaran a dos fons:

  • Fons per al foment de la indústria cinematogràfica i audiovisual catalana, tal com preveu la Llei del Cinema de 2010: producció, distribució independent, exhibició, difusió i promoció i competitivitat empresarial.
  • Fons per a la difusió cultural digital, per a projectes o actuacions que permetin crear continguts culturals digitals i fer-los accessibles al públic per mitjà de polítiques de digitalització.

La taxa compta amb el suport de diferents entitats i associacions del sector audiovisual, però no amb el de les operadores de telecomunicacions, que s’hi han mostrat en contra en diverses ocasions. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram