Les declaracions del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, també han provocat la reacció del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, que ha manifestat la seva “decepció, desconcert i profunda preocupació” pel que considera una “falta de respecte” envers el sector i la situació que travessa.

El plenari del CoNCA diu no entendre com es pot “fer bandera” de les nombroses reunions mantingudes amb representants culturals durant les quals van explicar la precarietat i la singularitat del sector i van traslladar nombroses propostes per millorar la situació, i que la conclusió del ministre sigui que “ara no és el moment d’emprendre cap acció concreta”.

En aquest sentit, el CoNCA afirma que “és ara quan s’ha d’actuar i no esperar a fer-ho quan una part important d’aquest teixit possiblement hagi desaparegut”. Per això, insta el Ministeri a fer un “pas endavant” i, tal com han fet alguns dels homòlegs europeus, es promoguin “desgravacions fiscals, lleis de mecenatge i mesures de protecció dels artistes”.

El plenari del Consell afegeix que Rodríguez Uribes ha demostrat un “profund desconeixement” de la situació del sector cultural, i li demana “una rectificació immediata i la posada en marxa de mesures urgents” que responguin a les seves necessitats.

En aquest sentit, el CoNCA recorda les mesures que va reclamar la setmana passada al Govern espanyol:

  • Ajornament i facilitats de pagament de les liquidacions de l’Impost del Valor Afegit del primer i el segon trimestre.
  • Ajornament i facilitats de pagament de les quotes de Seguretat Social de les persones acollides al Règim Especial de Treballadors Autònoms.
  • Impuls d’una prestació excepcional durant el període de confinament per a treballadors de la cultura i creadors que s’hagin quedat a l’atur i que no compleixin els requisits complets per accedir-hi.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram