El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha presentat un informe de seguiment i ampliació de l’avaluació estratègica de la Biblioteca de Catalunya, realitzada el 2015. L’estudi constata que, en tres anys, l’equipament ha complert a més del 60% de les recomanacions fetes en la fase anterior, així com l’evolució positiva dels indicadors generals.

En el nou document, el CoNCA torna a plantejar algunes recomanacions, algunes de les quals repetides de la primera avaluació.

Recomanacions per al Departament de Cultura

El CoNCA torna a demanar al Departament de Cultura l’adequació de l’aportació pública a les necessitats de la Biblioteca de Catalunya. En aquest sentit, recorda que el finançament de l’equipament no només ha de cobrir el manteniment de l’estructura, sinó que també ha de permetre el suport a les iniciatives per ampliar i difondre les activitats i el seu patrimoni. A més, remarca que el procés de digitalització dels seus fons necessita més recursos.

El Consell també recomana de nou un contracte programa que garanteixi el pressupost per a la institució i les seves activitats amb una perspectiva pluriennal.

Recomanacions per a la Biblioteca

El CoNCA considera que la institució ha d’emprendre polítiques adreçades a millorar l’autofinançament, en especial per aquelles vies que no afecten el servei essencial, com són la captació de mecenatge per a projectes puntuals (exposicions i activitats públiques amb patrocini, principalment), la sol·licitud de subvencions finalistes a tercers (per exemple, per a projectes de catalogació de fons concrets) o l’explotació turística del patrimoni.

El Consell també entén que, com a equipament nacional i centre cultural, la Biblioteca de Catalunya cal que incorpori una oferta més àmplia d’activitats que li donin més presència social. Alhora, assenyala que s’han de portar a terme amb vocació territorial, com a coproduccions, si s’escau, amb la finalitat de ser presents en tot el seu àmbit d’actuació.

En paral·lel, assenyala que el projectes socials han de vertebrar un eix singularitzat en les estratègies de l’equipament, i insta a explorar noves accions que integrin l’entorn més proper en els valors culturals.

El CoNCA també indica que la Biblioteca de Catalunya necessita una estratègia de màrqueting i la seva translació a una política comunicativa eficaç per portar a terme la visibilització i l’interès per l’oferta cultural.

Finalment, recomana dissenyar un pla d’incorporacions, formació interna i relleu programat que garanteixi la conservació del know-how existent amb previsió de la jubilació progressiva de bona part de la plantilla actual. En aquest mateix procés, insta a incloure de forma progressiva un replantejament dels nous perfils laborals adaptats als requeriments del servei que haurà d’oferir la Biblioteca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram