Si no hagués esclatat l’escàndol del desviament de fons de la secció digital de l’SGAE, aquest dimarts la nova junta directiva hagués reescollit Teddy Bautista com a president, després que la seva candidatura guanyés les eleccions del passat 30 de juny. Però no només no ha estat així, sinó que Bautista ha presentat la seva dimissió davant la junta, que l’ha acceptada.

D’aquesta manera, s’acomiada, tot sembla pensar que definitivament, d’una entitat en la que portava 34 anys, 16 dels quals com a president, càrrec pel qual cobrava 323.773 euros anuals. A Bautista, de 68 anys, li queda una pensió de jubilació de més de 24.511 euros al mes.

Malgrat que el jutge va deixar Bautista en llibertat sense fiança en el marc de l’operació Saga, el ja expresident de l’SGAE està imputat pels delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i delicte societari.

Tot i el reiterat suport de molts autors, la gestió de Bautista havia estat qüestionada en nombroses ocasions, especialment des de fora de l’entitat, principalment per la seva política agressiva de recaptació de drets d’autor, des de perruqueries, casaments i esdeveniments benèfics fins a les descàrregues a internet i el cànon digital.

La junta assumeix la gestió

En la seva primera reunió després de les eleccions, a la que han assistit 25 dels 38 membres, la nova junta directiva va decidir assumir provisionalment les funcions executives de l’SGAE. Paral·lelament, com ja havia anunciat, ha establert una comissió rectora que assumirà la direcció i la supervisió diària, la qual encarregarà una investigació interna sobre el desviament de fons a un jurista de “reputat prestigi”.

La comissió estarà integrada per Ernesto Caballero, Álvaro de Torres, Víctor Manuel, Imanol Uribe i Tomás Marco, i presidida per un “gestor extern i independent”, tot i que no s’ha revelat qui serà.

Reformes estatutàries?

Al mateix temps, la junta ha decidit “articular iniciatives per a la renovació de l’SGAE amb la missió d’examinar la totalitat de les seves activitats i consultar amb els socis les reformes estatutàries pertinents per garantir la democràcia i la transparència”, segons indica en un comunicat.

De la mateixa manera, la junta ha atorgat plenes facultats al Patronat de la Fundació i als òrgans de govern d’Artèria per a “la reforma integral de totes les seves activitats”. En aquest consell s’integraran membres de tots els col·lectius de l’entitat per “ampliar la reflexió a la major base social i consensuar un programa que gaudeixi del recolzament majoritari dels socis”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram