L’organització nord-americana Deering Estate Foundation ha distingit el Museu de Maricel de Sitges amb el Premi William N. Irvine pel lideratge en la preservació del patrimoni i la conservació mediambiental.

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona i president del Consorci del Patrimoni de Sitges, Joan Carles Garcia Cañizares, ha recollit el guardó a la seu de la Fundació a Miami. Cañizares ha confiat en què el premi “serveixi per reprendre i reforçar l’enllaç parcialment oblidat entre Sitges, Catalunya i Amèrica del Nord, una relació que abans era molt forta i enriquidora gràcies al llegat de Charles Deering al municipi”.

Per la seva part, l’exdirectora del Consorci del Patrimoni de Sitges de 2011 a 2019, i actual presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, en el mateix acte ha rebut un reconeixement a nivell personal per la tasca duta a terme al llarg d’aquests anys.

La relació amb la famíia Deering

El conjunt artístic i monumental de Maricel va ser construït entre 1910 i 1918 per l’artista i enginyer Miquel Utrillo per encàrrec del magnat, col·leccionista i filantrop nord-americà Charles Deering, on va fixar la seva residència d’estiu i va acollir les seves col·leccions d’art fins al 1921.

El 1954, l’Ajuntament de Sitges va comprar l’edifici del Palau, la part de terra del conjunt, als descendents de Deering. Entre 1969 i 1970, la Diputació de Barcelona va adquirir i reformar la banda de mar, convertint la residència de Deering en el Museu de Maricel, i va transformar l’edifici per adaptar-lo al seu nou ús, conservant algunes de les característiques decoratives.

El 2014, el Museu de Maricel (i el Cau Ferrat) va reobrir reformat després de quatre anys d’obres. L’any passat, la Generalitat va declarar ambdós equipaments museus d’interès nacional.