Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 han fet pública una nova tongada de guardonats: Irene Pujadas (en la categoria de literatura catalana), Miquel Cabal (traducció en llengua catalana), Edgardo Dobry (literatura castellana) i Joana Masó (d’assaig).

Els primers premiats es van anunciar el passat dimarts, i la resta ho faran properament en diverses remeses (una novetat dels guardons, ja que anteriorment els guanyadors es feien públics tots al mateix temps).

Cada categoria està dotada amb 9.500 euros (1.500 més que en edicions anteriors), i l’acte de lliurament tindrà lloc el 15 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Irene Pujada ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona de literatura catalana per Els desperfectes, “un llibre de contes amb un humor esmolat, i amb un estil vibrant que exigeix una lectura activa”, segons el veredicte. El jurat ha volgut premiar “l’atreviment i l’ambició literària”, i subratlla “la significativa aportació a la tradició contística catalana de la premiada”.

A més, el jurat ha volgut deixar constància de “la gran qualitat i producció literària de l’any”, i ha fet una menció especial a Ruderals, de Caterina Pérez, per “l’elegància i subtilesa dels seus relats”.

Per la seva part, Miquel Cabal Guarro ha estat guardonat en la categoria de traducció en llengua i catalana pel seu treball amb Crim i Càstig de Fiódor Dostoievski, “per la riquesa de la llengua i la diversitat de registres, per la feina de contextualització del món representat en la novel·la, i per l’actualitat i l’oportunitat d’una obra universal que encara ens interpel·la”.

En literatura castellana s’ha concedit el premi a Edgardo Dobry per l’obra El parasimpático. “Un llibre de poemes que vessa, amb distància humorística, una llum càlida sobre allò ordinari per convertir-ho en extraordinari, amb un estil precís que assoleix la seva millor versió amb El Rèquiem final. Contradient l’autor hem de dir ‘Debes saberlo, libro: habrá para ti premio hoy en día’”, assenyala el veredicte.

En aquesta modalitat, el jurat ha fet una menció especial a La señora Potter no es exactamente Santa Claus, de Laura Fernández, “per la seva imaginació desbordant i per un estil i veu úniques en el panorama actual de la literatura espanyola”.

Finalment, el jurat del premi Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona ha distingit Joana Masó per Tosquelles. Curar les institucions, per “la seva invaluable tasca de recerca per tractar un tema tan actual i rellevant com la comprensió del patiment psíquic en contexts de crisi política, cultural i social”.

A més, ha concedit una menció especial a Amelia Tiganus per l’obra La revuelta de las putas, per la seva “denúncia contundent d’una realitat invisibilitzada”.

Reformulació dels guardons

En aquesta edició, a més d’estrenar imatge, els Premis Ciutat de Barcelona han estat reformulats, d’acord amb el Consell de la Cultura de Barcelona, reduint-se les categories de 19 a 14.

En concret, s’ha eliminat la categoria de mitjans de comunicació, s’ha fusionat assaig i història de Barcelona, i s’han constituït en una única categoria arquitectura, urbanisme i disseny. De la mateixa manera, s’han fusionat teatre, dansa i circ en arts escèniques. De la resta de modalitats, audiovisuals incorpora cultura digital, i cultures populars i comunitàries adopta el plural en la denominació.

L’Institut de Cultura de Barcelona argumenta que les modificacions corresponen al canvi de context generat per l’evolució de les eines de suport i reconeixement de què disposa l’Ajuntament. El 2020, els Premis Ciutat de Barcelona es van deixar de celebrar per primer cop en 70 anys, i es va reconvertir el programa en una plataforma de suport a la creació. Com a resultat, van néixer les Beques Barcelona Crea, que es mantenen com un nou camp de recolzament a la creació artística.

L’ICUB explica que la reducció de categories ha tingut en compte l’existència d’altres premis de reconeixement específic en els àmbits reduïts, com el de mitjans de comunicació, que ja comptava amb els Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social, o els Pemis FAD, que fan un ampli reconeixement del món del disseny.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram