Els Premis Ciutat de Barcelona han donat a conèixer els primers guardonats de 2021, després d’un any d’absència. Són la companyia de dansa La Veronal (en la categoria d’arts escèniques), el Festival Bachcelona (música), el Festival Reteena (audiovisuals i cultura audiovisual), i Laia Estruch (arts visuals).

La resta de categories s’aniran anunciant els propers dies, una novetat dels guardons, ja que anteriorment els guanyadors es feien públics tots al mateix temps.

L’acte de lliurament tindrà lloc el 15 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

La Veronal ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona d’arts escèniques pels espectacles Sonoma i Opening Night. El jurat ha valorat “la singularitat i la potència visual, interpretativa i conceptual” dels dos espectacles, i ha volgut “destacar molt especialment el treball dels intèrprets i la resta de l’equip artístic com a cocreadores de les dues peces guardonades”.

Per la seva part, el Festival Bachcelona ha estat guardonat en la categoria de música “per la rellevància de la programació i dels intèrprets, per la diversitat de públics, espais i formats, i per la capacitat de teixir complicitats amb diferents agents de l’ecosistema social i cultural de Barcelona”.

El Festival Reteena ha estat premiat en la categoria d’audiovisuals i cultura audiovisual ”per afrontar de manera directa i ferma el repte de connectar audiovisuals i joves empoderant-los i fent-los partícips en totes les seves activitats”. També ha valorat “la seva interconnexió amb el conjunt del teixit audiovisual de la ciutat”.

En la categoria d’arts visuals s’ha distingit Laia Estruch pel projecte Ganivet, exposat a la Fundació Joan Brossa Centre de les Arts Lliures. El jurat ha destacat “la singularitat i radicalitat en la seva proposta, on veu i cos entren en diàleg amb la construcció escultòrica, transformant les possibilitats performatives”.

Reformulació dels guardons

En aquesta edició, a més d’estrenar imatge, els Premis Ciutat de Barcelona han estat reformulats, d’acord amb el Consell de la Cultura de Barcelona, reduint-se les categories de 19 a 14 categories.

En concret, s’ha eliminat la categoria de mitjans de comunicació, s’ha fusionat assaig i història de Barcelona, i s’han constituït en una única categoria arquitectura, urbanisme i disseny. De la mateixa manera, s’han fusionat teatre, dansa i circ en arts escèniques. De la resta de modalitats, audiovisuals incorpora cultura digital, i cultures populars i comunitàries adopta el plural en la denominació.

La reducció de categories no ha implicat una disminució de l’import econòmic global, ja que ara cada premiat rebrà 9.500 euros en lloc dels 7.000 de les edicions anteriors.

L’Institut de Cultura de Barcelona argumenta que les modificacions corresponen al canvi de context generat per l’evolució de les eines de suport i reconeixement de què disposa l’Ajuntament. El 2020, els Premis Ciutat de Barcelona es van deixar de celebrar per primer cop en 70 anys, i es va reconvertir el programa en una plataforma de suport a la creació. Com a resultat, van néixer les Beques Barcelona Crea, que es mantenen com un nou camp de recolzament a la creació artística.

L’ICUB explica que la reducció de categories ha tingut en compte l’existència d’altres premis de reconeixement específic en els àmbits reduïts, com el de mitjans de comunicació, que ja comptava amb els Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social, o els Pemis FAD, que fan un ampli reconeixement del món del disseny.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram