El Govern ha mantingut les llibreries en el sac d’establiments comercials considerats no essencials, i per tant no poden obrir en cap de setmana mentre durin les noves mesures preventives i de control per lluitar contra la Covid-19. A més, els establiments de més de 400 metres quadrats han de tancar durant la setmana, ja que no es permet acotar espais, com s’havia interpretat fins ara. Malgrat les negociacions fins al darrer moment per considerar les llibreries essencials –com el conjunt de la cultura–, l’Executiu no ha rectificat.

La Cambra del Llibre de Catalunya –integrada pels gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques– assenyala que se sent “totalment decebuda i enganyada” pel Govern. En un comunicat, ha mostrat la seva “profunda preocupació” per la “manca de credibilitat” de l’Executiu, i subratlla la “incoherència” de la decisió respecte de la resolució aprovada al setembre que declarava la cultura com a bé essencial.

Per la seva part, la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya assenyala que el problema no és econòmic, si no el fet de ser essencials o no. Maria Carme Ferrer critica que tothom “es posa a la boca” que la cultura és un bé essencial, i en canvi “quan ho poden fer, no es fa res” i se’ls diu que són un comerç com la resta. En aquest sentit, ha defensat que una llibreria és “molt més” que un comerç, ja que és un centre cultural, social i fa “molt més” que vendre llibres, aspectes que “no s’han tingut en compte”.

Per a Ferrer, la decisió del Govern es deu a una “desentesa” entre els diferents departaments. “Salut no ha pensat en nosaltres, i Cultura no hi ha sigut a temps”, assenyala. La presidenta dels llibreters té la sensació que en el seu moment es van oblidar d’incloure les llibreries i ara “no volen rectificar”, tot i que no vol pensar que hi hagi mala fe o que sigui una “lluita de partits”, sinó més aviat “una falta de precisió”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram