Guanyadors dels Premis Antoni Carné 2019 (foto: Àngels Mercadé).

L’Ateneu Barcelonès va acollir dimecres el lliurament de la tercera edició dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català.

Enguany, el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català ha estat per al Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar, per “excel·lir en la dinamització social de Riudoms, la renovació generacional de l’entitat, la col·laboració amb els centres educatius del seu entorn i la conservació i divulgació del patrimoni cultural del seu poble”.

Per la seva part, l’Associació Cultural Botafocs de Castelló de la Plana ha estat distingida amb el Premi Previsora General al Programa per “consolidar un calendari festiu que gaudeix d’una gran popularitat a la Plana Alta”, i per haver “liderat la creació d’una xarxa associativa favorable a la conservació de la llengua i les tradicions catalanes”.

El Premi Arç Cooperativa a l’Activitat se l’ha endut l’Associació Cultural Sibemoll, pel treball efectuat a la Fonoteca de Cobla amb la Cobla Ciutat de Girona, guardonada “per posar a disposició dels estudiosos i el conjunt de la ciutadania” aquest corpus.

El nou Premi a la Iniciativa Innovadora s’ha concedit a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, pel projecte de digitalització en 3D del bestiari, del qual es destaca que ha permès recuperar els elements d’imatgeria que han desaparegut o sofert desperfectes, així com la creació de petites rèpliques.

Quant al Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació, enguany s’ha distingit premiat l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) “per contribuir a la difusió de les revistes impulsades des de l’associacionisme cultural, com ara les del col·lectiu geganter, sardanista, ateneista, escolta o dels àmbits del cooperativisme, i la defensa de la llengua catalana”.

Finalment, s’ha reconegut la trajectòria associativa de Montserrat Garrich i Ribera amb el Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català. Garrich ha publicat nombrosos articles i monografies, especialment referits a balls i danses, i actualment és vocal de l’Esbart Català de Dansaires i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, i també coordina l’Inventari de danses vives de Catalunya.