L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit 78 obres d’art contemporani de 73 artistes, col·lectius i galeries perquè passin a formar part del fons municipal. L’Institut de Cultura de Barcelona ha resolt així la convocatòria oberta al març, a la qual s’havien presentat un total de 3.285 propostes. El MACBA ha estat l’encarregat d’articular el procés de compra.

Amb una dotació de 600.000 euros, el programa d’adquisició té un doble objectiu: per una banda, reconèixer i patrimonialitzar generacions d’artistes que no estan plenament representades en els fons públics; i per l’altra, fer arribar recursos al conjunt del teixit vinculat a l’art a Barcelona.

Les 78 obres adquirides passaran a formar part del fons d’art de l’Ajuntament, i posteriorment es dipositaran en les diferents col·leccions de la ciutat del MACBA i el MNAC, per tal de garantir-ne l’accés en els diferents circuits d’art de Barcelona.

Criteris

El jurat encarregat de valorar les obres estava format per Ferran Barenblit, director del MACBA; Antònia Maria Perelló, conservadora i cap de la Col·lecció del MACBA; Joan Anton Maragall, galerista i membre del consell general del MACBA; Àlex Mitrani, en representació del MNAC; Joana Hurtado, directora artística del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats; l’artista Lúa Coderch, i la curadora d’exposicions Martina Millà (les dues darreres designades pel Consell de la Cultura de Barcelona). També n’han format part, amb veu i sense vot, Mònica Mateos Guerrero, gerenta de l’ICUB, i Josep M. Carreté, gerent del MACBA.

Els criteris i aspectes considerats pel jurat al llarg de les diferents fases de selecció han estat principalment: la qualitat de les obres; l’aportació al patrimoni de la ciutat; la coherència amb els eixos d’interès de les col·leccions publiques de la ciutat; la trajectòria professional dels i les artistes; el nivell de vinculació i implicació de l’artista (i/o de les galeries presentades) amb el teixit cultural de Barcelona i l’àrea metropolitana; la condició de les obres de ser representatives de la contemporaneïtat artística a la ciutat i de la trajectòria dels seus autors, i el fet d’haver-se o no adquirit recentment obra dels autors amb fons públics.

Els criteris també s’han orientat a construir una selecció final que reflecteixi els següents aspectes: la qualitat i riquesa de la producció artística duta a terme a la ciutat; la diversitat de disciplines i de camins de la creació; la paritat de gènere; la màxima redistribució del total de l’import econòmic disponible, i l’equilibri entre propostes adquirides a artistes i a galeries en relació al total de propostes presentades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram