L’Institut de Cultura de Barcelona, a través del MACBA, ha activat un programa d’adquisició d’obra d’art contemporani amb una dotació econòmica de 600.000 euros. La convocatòria està oberta fins al 22 de març.

El MACBA s’encarregarà d’articular el procés de compra de les obres, i un cop adquirides passaran a formar part del Fons d’Art de l’Ajuntament de Barcelona. Posteriorment, es dipositaran en les diferents col·leccions de la ciutat del MACBA I el MNAC, i es garantirà el seu accés i circulació pels diferents circuits d’art amb l’objectiu de visibilitzar-les.

El programa d’adquisició, presentat a l’octubre en el marc del tercer pla de suport a la cultura, té un doble objectiu: per una banda, reconèixer i patrimonialitzar generacions d’artistes que no estan plenament representades en els fons públics; i per l’altra, fer arribar recursos al conjunt del teixit vinculat a l’art a Barcelona.

Requisits

Poden presentar propostes d’adquisició les galeries amb seu a Barcelona o a l’àrea metropolitana; artistes i col·lectius a títol personal, i “excepcionalment i per causes consensuades” es podrien considerar propostes amb un altre origen.

Les obres han d’haver estat produïdes per un artista (o col·lectiu d’artistes) viu, nascut i/o resident a Barcelona o l’àrea metropolitana, i/o amb una trajectòria professional vinculada a la ciutat.

Els artistes podran presentar un màxim de cinc obres (o grups d’obres). Pel que fa a les galeries, cadascuna podrà presentar un màxim de cinc artistes (o col·lectius) amb un topall de cinc obres (o grups d’obres) cadascun.

Per garantir que les ajudes arribin al màxim nombre de beneficiaris, en cas de que la proposta sigui presentada per una galeria, l’obra haurà de ser propietat de l’artista. Així doncs, s’exclouen aquelles obres que formin part del fons de la galeria.