L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa una Mesura de Govern per acompanyar el creixement del sector audiovisual a la ciutat i enfortir-lo en un context de globalització de processos productius i continguts. D’aquesta manera, el consistori vol donar suport a un àmbit que considera té un enorme potencial per la capacitat de generar talent, i també de reforçar el paper de Barcelona com a pol d’atracció de la producció audiovisual internacional.

El document de la mesura contempla una bateria d’accions en àmbits com la formació, el foment de programes de retenció de talent, la internacionalització i l’impuls d’espais de diàleg entre l’administració i els agents del sector. Per tal de portar a terme totes aquestes actuacions, es preveu un increment pressupostari anual d’entre 1,4 i 2 milions d’euros.

Definir el lloc de Barcelona

L’audiovisual és un dels sectors que “més ha desplegat les seves hibridacions”, destaca el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé. “Ja no es limita essencialment, com fa uns anys, al món de la televisió, les sèries i el cinema, sinó que en aquests moments abraça tot el que seria el discurs digital al voltant de la realitat augmentada, el videojoc… És un univers molt ampli”, apunta.

Marcé remarca que, en un moment de transformació com l’actual, “cal una reflexió sobre quin és el paper de l’Ajuntament en aquest mapa, que és molt interinstitucional i hi juguen moltes peces, algunes de l’Estat, altres europees, altres de la Generalitat….”. La mesura, doncs, respon a la voluntat de definir el lloc de Barcelona, indica el regidor.

Línies d’actuació

Entre les accions previstes figuren impulsar la recerca en aplicacions tecnològiques i digitals, i la creació d’una taula especialitzada amb la representació de les associacions del sector que permeti treballar de manera conjunta les estratègies de millora i renovació. A més, es destaca la necessitat d’impulsar els programes entre l’ICUB i Barcelona Activa en el context de les seves polítiques d’innovació, amb iniciatives com el programa de desenvolupament de projectes de recerca i les dinàmiques d’acceleració empresarial que es duen a terme al Canòdrom.

Entre les propostes vinculades a l’impuls a la recerca es contempla facilitar la generació i la creació de continguts comercialitzables en l’àmbit de la realitat augmentada i l’audiovisual immersiu, així com iniciar un pla conjunt amb equipaments i centres patrimonials de la ciutat per facilitar la complicitat amb les empreses protutores, per tal d’esdevenir espais d’ideació i presentació de noves propostes i formats.

Pel que fa a les iniciatives encaminades a enfortir la internacionalització, un dels punts destacats és la creació d’una triennal de les arts per fixar a Barcelona el liderat en la creació i difusió de les novetats visuals. També es preveu un programa estable de presència en fires i mercats internacionals en l’àmbit de l’audiovisual.

Una altre punt previst és la consolidació de la Barcelona Film Commission, amb accions com reformular la Taula Municipal de Rodatges, ampliar el catàleg de localitzacions, crear una comissió assessora formada per les principals associacions d’agents del sector; integrar la BFC a la Spain Film Commission i altres fòrums per atraure rodatges a Barcelona, i crear amb Turisme de Barcelona un programa per promoure el turisme cinematogràfic sostenible.

Finalment, també es contempla signar un conveni marc entre l’ICUB i betevé per millorar el seu paper d’articulació comunicativa de l’audiovisual català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram