La cultura ha estat declarada un bé essencial i es considera segura, però ha quedat confinada amb les noves mesures del Govern per reduir la transmissió de la Covid-19 i evitar el col·lapse de les unitats de cures intensives. Així doncs, entre altres restriccions, l’Executiu ha suspès les activitats culturals en espais interiors o exteriors durant 15 dies.

En concret, teatres, cinemes i sales de concert queden tancats de nou, mentre que les biblioteques només poden oferir el servei el servei de préstec. Per la seva part, museus, galeries, sales d’exposició i arxius poden obrir amb un aforament màxim del 33%. Els comerços minoristes de menys de 800 metres quadrats (entre els quals les llibreries) ho poden fer amb un 30%.

Les mesures del Govern inclouen el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies, i el confinament municipal de divendres a diumenge. “Tothom a casa excepte per treballar, anar a l’escola, tràmits essencials o el petit comerç del dia a dia. La resta, tot aturat”, ha dit el president en funcions, Pere Aragonès.

En roda de premsa, Aragonès ha explicat les mesures tenen l’objectiu de promoure una “aturada social imprescindible”, i que s’acompanyarà de recursos per als sectors que afectats. En aquest sentit, el Govern destinarà 17,2 milions en ajudes a la cultura per pal·liar l’impacte d’aquesta nova aturada de l’activitat.

Preguntat sobre la declaració de la cultura com a “bé essencial” de setembre per part de l’Executiu, Pere Aragonès ha assenyalat que aquesta “no s’ha vist afectada fins que no ha estat necessari”. “El nostre suport al sector cultural continuarà, és un parèntesi necessari. Pel que implica de mobilitat, no per l’activitat en si”, ha afegit el president en funcions i vicepresident.