L’Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora de la Sagrada Família han signat un acord pel qual es regularitzaran les obres del temple, les quals es van iniciar el 1882, i que mai s’han realitzat amb llicència. L’alcaldessa Ada Colau i el president delegat de la Junta, Esteve Camps, han signat aquest dijous aquest pacte sense precedents en un acte al Saló de Cent.

Així doncs, ambdues institucions han consensuat els canvis de plantejament i el pla especial urbanístic necessaris per regularitzar la situació urbanística i que el patronat de la Sagrada Família pugui sol·licitar les llicències i permisos per finalitzar la construcció (en principi el 2026).

El document estableix que la Sagrada Família aportarà durant els deu propers anys 36 milions d’euros per a millores en matèria de mobilitat, urbanització i entorn. En concret, 22 milions es destinaran al dèficit del transport públic; 7 a la millora dels accessos al metro; 4 a la reurbanització dels carrers que envolten la basílica, i 3 milions al manteniment de l’espai públic (neteja, vigilància, agents cívics).

Visitants i usos

L’acord és fruit de dos anys de treball de la comissió creada per l’Ajuntament i el patronat amb la voluntat de trobar el millor encaix de les obres del temple i del seu funcionament en el seu entorn, tenint en compte la singularitat de l’edifici i els efectes que es deriven de la seva activitat sobre la mobilitat urbana i l’espai públic, ja que la Sagrada Família rep uns 4,5 milions de visites anuals a l’interior i uns 20 milions que l’observen des de fora.

El conveni entre ambdues parts també contempla que la Sagrada Família mantingui el rati de visitants actual fins a la finalització de les obres. Un cop acabades, l’aforament màxim s’estudiarà en el marc de la comissió de seguiment de l’acord.

Pel que fa als usos del temple, s’ha acordat que, a més dels principals –religiós i cultural–, com a ús complementari s’admetrà el comercial. Aquest quedarà restringit a la categoria de petit establiment de venda al detall de productes relacionats amb el temple, i només s’hi podrà accedir des de l’interior del temple.

Els nous plans urbanístics

El treball conjunt en la comissió ha permès formular una proposta de Modificació del Pla general metropolità que tramitarà l’Ajuntament, i el patronat ha presentat un Pla Especial Urbanístic Integral que recull les especificitats de l’edifici i que caldrà tramitar i aprovar també en seu municipal.

Un cop s’aprovin aquestes eines urbanístiques, la Sagrada Família podrà obtenir els permisos constructius i d’activitat corresponents, i haurà d’abonar els imports que li pertoqui per tal de poder finalitzar les obres i desenvolupar les seves activitats.

Ambdós plans estableixen l’ordenació urbanística de la parcel·la que ocupa actualment el temple, delimitada pels carrers Provença, Sardenya, Marina i Mallorca. La continuïtat del projecte amb l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria pel carrer de Mallorca no és objecte de l’acord de col·laboració. No obstant, un cop tramitades i concedides les llicències corresponents, es promourà una comissió de treball per estudiar i obrir el debat sobre les possibles solucions urbanístiques per finalitzar el projecte original d’Antoni Gaudí. Aquesta comissió tindrà participació del patronat, veïns i entitats de ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram