El Teatre Nacional de Catalunya va acollir dimarts la 72a edició de la Nit de Santa Llúcia, durant la qual Òmnium Cultural va lliurar els tradicionals premis de la Festa de les Lletres Catalanes.

Enguany, Les nostres mares, de Gemma Ruiz i Palà, s’ha endut el 63è Premi Sant Jordi de novel·la (dotat amb 60.000 euros). Feia 19 edicions que el guardó no requeia en una escriptora (el 2003, Carme Riera), i és la novena dona que el guanya en la seva història.

“Aquest premi no és una victòria individual, és col·lectiva”, va dir Ruiz al recollir el guardó, que va dedicar a les escriptores que l’han precedit i també a les seves companyes de generació.

Per la seva part, Un llum que crema, de Jordi Llavina, ha guanyat el 64è Carles Riba de poesia (3.000 euros); Unes ganes salvatges de cridar, de Marc Vintró Castells, el 25è Mercè Rodoreda de contes i narracions (6.000 euros), i Un far a la fi del món, de Gerard Guix, el 49è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (dotat amb 6.000 euros).

Quant al 60è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies (dotat amb 4.000 euros), el jurat l’ha declarat desert al considerar que cap dels originals presentats reunia els requisits per ser distingits.

Durant la Nit de Santa Llúcia també es van lliurar els dos guardons fets públics dies abans. Per una banda, el 36è Premi Internacional Joan B. Cendrós a la traductora estatunidenca Mara Faye Lethem. I per l’altra, el 13è Premi Muriel Casals de Comunicació al periodista Manel Alías, fins fa poc corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia.

En defensa de la llengua

“La millor manera de defensar la llengua és compartir-la i treballar pel seu prestigi”, va assegurar durant l’acte el president d’Òmnium, Xavier Antich, que també va ressaltar el paper imprescindible que hi juga el món de les lletres: “Amb la literatura, lluitem per la dignitat d’un poble que vol continuar dient, a casa, l’escola i el carrer, ‘bona nit’ i ‘gràcies’, ‘t’estimo’, ‘això és injust’ o ‘visca la terra!’”.

Antich també va recalcar la voluntat d’una nació “a decidir el seu futur en llibertat i amb una llengua viva que troba en la cultura la seva vocació integradora i humanista”, en la que era la seva primera Nit de Santa Llúcia com a president d’Òmnium. “Volem els nostres drets, però també una literatura que és brúixola de la grandesa a la que aspirem. Ho volem tot, i no renunciarem a res que pugui contribuir a una vida digna, arreu i per a tothom”, va reblar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram