Barcelona i onze ciutats de la seva àrea metropolitana acolliran a partir d’aquest diumenge 8 de setembre Manifesta 15, una biennal nòmada europea que canvia d’ubicació cada dos anys. L’edició d’enguany –que serà descentralitzada– és també la de major abast geogràfic en un esdeveniment que es reivindica com una “incubadora pel canvi social”. En aquest sentit, proposa intervencions urbanes i programes artístics que es faran en diversos llocs fins al 24 de novembre. Els temes principals seran Imaginant futurs, Cuidar i ser cuidats, i Equilibrant conflictes. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha insistit que es tracta d’una proposta amb enfocaments innovadors que “deixaran empremta” en cadascun dels municipis implicats.

Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Barcelona i Terrassa són les ciutats escollides per desplegar la nova edició de la biennal Manifesta, que durant els propers dos mesos comptarà amb les obres multidisciplinàries de més de 90 participants, amb la intenció d’ampliar la comprensió de “com les persones es relacionen entre elles i amb els recursos naturals”.

Manifesta 15 es divideix en tres clústers, que són alhora temàtics i geogràfics. El viatge de cadascun d’aquests comença en un lloc d’exposició que simbolitza el seu tema general. Les Tres Xemeneies, situades entre Barcelona, Sant Adrià del Besòs i Badalona, seran el punt de partida d’un dels tres temes: Imaginant futurs. El Monestir de Sant Cugat serà la seu principal del tema Cuidar i ser cuidats. Mentre que la Casa Gomis, una vil·la de propietat privada d’arquitectura racionalista situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, a prop de l’aeroport, serà la seu del tema Equilibrant conflictes.

Un altre dels espais rellevants serà l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili, un centre ple d’activitat que acollirà la presentació de tres arxius que donen visibilitat a la trajectòria matisada de la regió metropolitana i, en conjunt, conformen el marc històric i contextual de la biennal. A més, l’equipament serà l’escenari de diverses intervencions artístiques, un programa públic i un espai de venda de llibres en el marc de la biennal.

Els tres temes citats seran els punts de partida de bona part de les converses i reflexions de la biennal, en temes com la necessitat d’alternatives en termes d’ecosostenibilitat, la inversió en projectes escolars o la necessitat d’entendre l’art “no només com un hobby”, tal com ha explicat la directora del projecte, Hedwig Fijen. “Com les intervencions artístiques poden donar impuls a la transformació ecològica i social, aquesta és la gran pregunta sobre la qual hem estat investigant i reflexionant”, ha detallat.

Paral·lelament, l’edició d’enguany busca repensar el paper que tenen les zones de fora del nucli històric de Barcelona i explorar com es poden millorar les relacions de la regió metropolitana. Imma Vilches, directora de Terrassa Arts Visuals, ha assegurat durant la mateixa presentació que els drets culturals i la llibertat “són i seran un pilar fonamental en el desenvolupament sostenible de les societats” i que, per això, cal defensar-ne “l’accés lliure, igualitari i sostenible”.

Finalment, el batlle de la ciutat ha recordat que es tracta d’un “gran esdeveniment cultural” que permet acostar l’art contemporani de primer nivell “al conjunt de la ciutadania”. Collboni també ha ressaltat la descentralització com a element innovador que introdueix la biennal a la cartografia cultural metropolitana, i la voluntat dels ajuntaments i les administracions de crear comunitat cultural.

En aquest sentit, l’alcalde ha parlat del llegat que la biennal deixarà a la regió, que espera que es tradueixi en un sector cultural “més sòlid, global i sostenible”. A més, ha insistit en la importància del fet que els pròxims dies Barcelona aculli centenars d’artistes, periodistes internacionals i representants d’institucions culturals, els quals podran aportar “la seva visió de la realitat cultural amb ulls globals”.

Les dades del Manifesta 15

Durant les setmanes que es durà a terme el Manifesta 15 s’espera arribar a un total de 200.000 visitants individuals i 1.000.000 de visites. D’aquests primers, la biennal calcula que un 80% suposaran públic local i el 20% restant públic internacional. Pel que fa als creadors, dels 92 participants, un 39% són locals (que treballen o són de la regió) amb un 46% d’homes, un 36% de dones i un 18% de col·lectius. Gairebé el 60% de les obres han estat creades específicament com un encàrrec per a l’esdeveniment.

Tot plegat estarà organitzat en 16 seus al voltant de tres clústers diferents. Entre aquests espais n’hi ha quatre que obren les seves portes per primera vegada: les Tres Xemeneies, Casa Gomis, Gustavo Gili i La Caldereria. Finalment, en quant al finançament, Manifesta 15 compta amb un pressupost total de 8,9 milions d’euros. El finançament principal prové de l’Ajuntament de Barcelona, i compta també amb les aportacions de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Cultura. Una altra part prové de patrocinis i venda d’entrades.

Barcelona acollirà la biennal europea d’art Manifesta de 2024
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram