L’organització de la biennal europea d’art contemporani Manifesta ha escollit Barcelona com a amfitriona de la 15a edició, que tindrà lloc el 2024. La candidatura presentada compta amb el suport de deu municipis metropolitans que també participaran en l’esdeveniment: Badalona, Cornellà, El Prat, Granollers, Hospitalet, Mataró, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Manifesta se centra en com l’art i la cultura poden combatre la polarització i la divisió. L’esdeveniment itinerant es presenta com una plataforma de diàleg entre l’art i la societat, i convida la comunitat cultural i artística a generar noves experiències creatives en el context on se celebra.

El certamen considera que la candidatura de Barcelona està en línia amb la seva missió, doncs “busca seguir desenvolupant l’objectiu comú d’involucrar els ciutadans, diferents entitats i grups a la tasca comú de replantejar el nostre món mitjançant la creativitat artística i el compromís social”.

Així doncs, durant dos anys, Manifesta proposarà un seguit d’activitats com ara estudis, discussions, publicacions i seminaris construir un procés de reflexió creativa sobre el canvi d’època i els efectes que té sobre els grans dilemes que es plantegen. La culminació en la 15a edició del certamen itinerant consistirà en un programa final de tres mesos a Barcelona i els deu municipis metropolitans.

“Aquest procés experimental pretén fer de Barcelona un laboratori pel disseny creatiu de prototips artístics que impulsen un nou institucionalisme cultural. Busca explorar una reforma estructural integral de la relació entre l’art contemporani i els contexts territorials i comunitaris, la incorporació sistèmica de l’art a entorns educatius que promogui el pensament crític i la imaginació, la democratització de la gestió de les pròpies institucions culturals i la inclusió d’artistes en ecosistemes productius fora del món de l’art”, assenyalava la candidatura barcelonina.

La biennal nòmada europea Manifesta va ser creada la dècada dels 90 per la historiadora de l’art neerlandesa Hedwig Fijen en resposta als canvis polítics, econòmics i socials que es van donar després de la fi de la Guerra Freda i els passos posteriors cap a la integració europea.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram