L’Audiència Nacional ha condemnat Pau Ridavulla, conegut artísticament com a Pablo Hasél, a dos anys i un dia de presó i a multes que pugen a 24.300 euros pels delictes d’enaltiment del terrorisme amb l’agreujant de reincidència, i injúries i calúmnies contra la Corona i les institucions de l’Estat, pel contingut de 64 missatges publicats a Twitter i per la cançó Juan Carlos el Bobón penjada a YouTube.

Fa quatre anys, el raper lleidatà ja va ser condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme per la lletra d’algunes de les seves cançons. Aleshores no va entrar a la presó al no tenir antecedents. Si el Suprem ratifica la nova condemna, Hasél haurà de complir

“M’han condemnat a dos anys i un altre de pena-multa, és a dir, tres anys. Se sumen als dos que ja tinc per cançons contra el règim. Passaré cinc anys empresonat per delictes d’opinió, però no claudicaré mai. Mai, feixistes de merda”, ha assenyalat el cantant a Twitter, on ha reproduït alguns dels comentaris pels quals ha estat condemnat.

Discrepàncies entre els magistrats

La resolució dels tres magistrats de la Secció Primera de la Sala Penal de l’Audiència no ha estat unànime. Concepción Espejel i Nicolás Poveda consideren que les publicacions de Hásel suposen “una actuació conjunta, dirigida contra l’Autoritat de l’Estat en les seves múltiples formes, menyspreant i denigrant-los personalment i en conjunt, al·ludint a la necessitat d’anar més enllà en un comportament violent, fins i tot amb la utilització del terrorisme, i s’adreça als membres destacats i condemnats judicialment per això en termes de ser el referent a imitar, buscant l’adhesió de persones amb aquesta finalitat”.

La Sala ha analitzat la doctrina del Tribunal Suprem sobre la matèria, en especial la recent sentència que ha condemnat el raper Valtònyc a tres anys i sis mesos de presó, per destacar que el delicte d’enaltiment “requereix que es generi un risc en abstracte”, fet que al seu parer queda “acreditat” en el cas de Pablo Hasél.

Pel que al delicte d’injúries i calúmnies a la Corona, la sentència assenyala que en els missatges i el vídeo analitzats “no es tracta d’expressar una reivindicació política d’una altra forma d’Estat, com podria ser republicana”, sinó que s’adverteix “una intencionalitat com és la d’injuriar i calumniar, ja que únicament es dediquen a insultar i menysprear a la monarquia i els seus integrants, amb l’ànim evident que per qui accedeix als seus tuits adopti una posició contrària als mateixos, fins i tot de forma violenta”.

Per la seva part, la magistrada Manuela Fernández de Prado ha emès un vot particular contrari a la sentència, ja que entén que Hasél hauria d’haver estat absolt, ja que la seva actuació encaixa dins la llibertat d’expressió i no suposa una manifestació del discurs de l’odi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram