L’Audiència Nacional ha condemnat a dos anys de presó Pau Ridavulla, conegut amb el nom artístic de Pablo Hasél, per “enaltiment del terrorisme” en la lletra d’algunes de les seves cançons, difoses a través d’internet.

La sentència accepta la petició de la Fiscalia i dóna per vàlida l’argumentació que les seves lletres “lloen les accions i els membres” de grups armats com els GRAPO, ETA o Terra Lliure, a més de “justificar la seva existència” i “humiliar” les seves víctimes. L’AN també considera que el cantant lleidatà demana el retorn d’aquestes organitzacions i presenta els seus membres com a “víctimes de la democràcia”.

No entra a la presó, de moment

Hasél no haurà d’entrar a la presó per no tenir antecedents penals. Amb tot, ell mateix recorda que el proper 29 d’abril té un altre judici per una denúncia del PP per suposades amenaces i atac a la seva seu. Si hi hagués una condemna penal, per petita que fos, aleshores hauria de complir els dos anys a més del que s’hi pogués sumar de la nova causa.

Aquest divendres, a les 19.30 h, s’ha convocat una concentració davant la Catedral de Lleida en suport de Hasél i en defensa de la llibertat d’expressió.

Defensa la llibertat d’expressió

Durant el judici, celebrat el 10 de març, Pau Ridavulla, de 25 anys, va negar les acusacions i es va emparar al dret de llibertat d’expressió i de creació artística. Segons va exposar, si se’l condemna, aleshores també haurien de jutjar-se els directors de cinema que han fet pel·lícules sobre el Che Guevara, autors de llibres sobre Marx o els que “celebren l’assassinat d’immigrants” (en referència als comentaris a la xarxa de membres de l’ultradreta).

Preguntat per les cançons, el raper lleidatà va etzibar a la fiscal: “Si demà m’apunyalen, vostè pot brindar i jo no demanaré que la posin a la presó per això”. Hasél també va justificar que és lliure d’admirar a qui vulgui i que els membres del GRAPO o del PCE(r) no li semblin terroristes.

“Les meves idees són les meves idees. Sóc comunista. Jo he parlat de lluita armada igual que ho van fer el Che i Marx i no per això prohibeixen els seus llibres”, va assegurar a la sortida del judici el cantant, en llibertat provisional des de l’octubre del 2011, quan se’l va detenir aplicant-li la llei antiterrorista. Ja aleshores, Pablo Hasél es va mostrar convençut que seria condemnat.

El raper creu que volien donar un “càstig exemplar”

“Clar que les meves cançons inciten a l’odi, a odiar les injustícies i n’estic orgullós. Els discursos del Govern inciten a l’odi del que és just”, va afirmar via Twitter aquest dimarts després de conèixer a través dels mitjans la sentència de l’Audiència Nacional.

“Estava cantat, volien donar un càstig exemplar”, va assenyalar més tard. “Queda de sobres demostrat que en aquest Estat, l’Audiència Nacional del qual m’ha condemnat és herència del franquisme, només la dreta té llibertat per dir el que li vingui de gust i més. Quan nosaltres passem línies molestes per al poder, se’ns acusa d’apologia al terrorisme o de terrorisme directament”, assenyalava en un comunicat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram