Foto: Marc Mampel

Els Cinemes Texas de Barcelona reobriran a la tardor amb una nova proposta cultural i també nova nomenclatura: Espai Texas. El projecte contempla el manteniment de dues sales d’exhibició de cinema en català, i la creació d’un nou espai escènic en el lloc de les altres dues que hi havia.

La recuperació de l’espai està impulsada per les productores d’Isona Passola i Anna Rosa Cisquella, Cinema Illa Mesina i Texas Teatre, a més de Flyhard Produccions i la cooperativa de comunicació i gestió cultural Barc.

L’Espai Texas es presenta com un equipament cultural híbrid que combinarà cinema i arts escèniques, però que també s’obrirà a altres disciplines, com la literatura, la música o la cultura digital. La voluntat és esdevenir un referent cultural arrelat al barri de Gràcia i la ciutat, però a més aspira a tenir mirada de país i una perspectiva oberta al món.

“Un grup de bojos”

Els Cinemes Texas van tancar el març de 2020 amb el confinament per la pandèmia de la covid, l’estocada definitiva als problemes econòmics que arrossegava. Quan es va fer públic que no tornarien a obrir, una plataforma veïnal va començar a mobilitzar-se per recuperar l’equipament.

“L’espai, si no reprenia la seva activitat cultural, s’anava a convertir en uns trasters”, explica Joan Teixidor (Cinema Illa Mesina), tot ressaltant que l’aposta “va ser des d’un principi la cultural”.

“Som un grup de bojos per la cultura que gràcies a la crida veïnal, ens hem ajuntat per fer realitat un somni: fer que el Texas sigui un espai cultural”, apunta Andreu Rami (Barc).

Es manté l’aposta cinematogràfica en català

El projecte mantindrà l’activitat cinematogràfica en dues sales, amb quatre sessions diàries, que projectaran pel·lícules d’estrena i supervendes internacionals doblades al català, i pel·lícules de reestrena en versió original subtitulada al català. A més, hi haurà línies de programació centrades en el cinema per a joves i sessions matinals infantils a preus populars.

“Intentarem que el cinema no es limiti només a la projecció, sinó que buscarem altres fórmules per connectar amb els nous públics, apostant també per la projecció de sèries”, diu Teixidor, qui reconeix que la “gran preocupació” de les sales d’exhibició són les plataformes digitals, que incentiven el consum a les llars.

“Des del tancament dels antics Cinemes Texas han canviat moltes coses: la pandèmia, la reconversió de l’audiovisual com a eina fonamental de comunicació general i cultural, i el descens de la llengua catalana en la pràctica d’una bona part dels ciutadans de Catalunya, especialment i dolorosament en un sector, l’audiovisual, quan aquest més creixia arreu del món”, indica Isona Passola: “Per pal·liar aquest dèficit garrafal, després d’un estudi empresarial aprofundit, ens hem proposat reobrir els Texas i adaptar-los a la nova realitat”, rebla.

Un nou espai escènic

Una de les grans novetats del Texas serà la creació d’un espai escènic de 200 localitats que ocuparà dues antigues sales de cinema. “Estem molt contentes de contribuir amb aquesta nova sala a satisfer la contínua demanda de nous espais per part d’autors, actors i creadors per presentar la infinitat de projectes de mig format que es generen a Barcelona i Catalunya i que no troben espais on estrenar”, comenta Ana Rosa Cisquella.

Segons Sergio Matamala (Flyhard), la nova sala “serà important per a Barcelona, perquè serà un lloc on aquelles produccions que s’han fet en sales més petites, i que han funcionat molt bé, puguin fer un salt abans d’enfrontar-se als grans aforaments”.

L’espai també apostarà per noves produccions comercials i de qualitat que dinamitzin els públics escènics. El suport a l’autoria local també serà un dels eixos fonamentals.

“Al teatre de l’Espai Texas s’hi podrà veure teatre majoritàriament en català, serà un espai per a la dramatúrgia contemporània catalana”, afegeix Rubén Garcia (Barc).

Ajut institucional i del públic

El projecte de l’Espai Texas compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, i també d’Òmnium Cultural, ajudes que no són suficients per rehabilitar l’equipament. Per això, s’ha endegat una campanya de micromecenatge amb aportacions a partir de 10 euros i recompenses com entrades de cinema i teatre o accés a avantatges i activitats exclusives.

“És essencial l’ajuda de les institucions, però també necessitem al públic cultural”, remarca Blanca de Carreras (Barc). “Aquesta és una causa necessària per al barri i per a la ciutat, però també per als seus veïns i per a tot el teixit social”, ressalta Passola.

L’equip de gestió del projecte ha treballat més d’un any per fer possible el nou Texas: “Sabem que és un projecte viable i sostenible, que sobretot volem enriquir la vida barri i, de passada, irradiar la resta de la ciutat i el territori”, apunta Joan Teixidor.

“Demanem a la gent que connecti amb aquest sentiment de barri i de ciutat que sempre s’ha respirat als Texas i que aposti de nou per la cultura”, rebla Elisenda Riera (Flyhard).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram