L’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC) denuncia que la cessió en comodat de l’Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona al Departament de Cultura per ser dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) “atempta contra el Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC) i l’esperit de la Llei d’arxius que el va dissenyar”.

L’AAC ha expressat la seva “absoluta preocupació i disconformitat” amb un acord que “dona cobertura” a una institució que forma part del SAC perquè “no acompleixi les obligacions” que imposa la normativa. A més, fomentat per la Conselleria responsable en matèria d’arxius: “en lloc de dotar l’ANC d’autèntic múscul estructural i visió estratègica, el fa assumir un rol que no li pertoca i que no té empara en la Llei d’arxius”, assenyala en un comunicat.

Així doncs, els arxivers demanen al rectorat de la Universitat de Barcelona que rectifiqui la seva estratègia amb el patrimoni documental, la qual “l’allunya de les seves obligacions legals”. I a la Conselleria li reclamen que corregeixi una actuació que “no té empara ni precedents” des de l’aprovació de la Llei d’arxius, i que activi la seva funció inspectora per trobar “una solució definitiva que no perverteixi” el SAC.

Argumentari

L’Associació recorda que la Llei estableix que els arxius de les universitats s’inclouen dins del SAC, i per tant els centres estan obligats a complir una sèrie de requisits, entre els quals hi ha el de disposar de les instal·lacions necessàries per garantir la preservació dels fons documentals.

“Aquest precepte legal no és gratuït, i exigeix a les entitats titulars d’arxius que formen part del SAC a dotar els seus centres d’arxiu d’instal·lacions pròpies que garanteixin la seguretat i el tractament de tot el fons documental de l’administració corresponent, en tot el seu cicle de vida”, remarca l’AAC.

“Considerar que es pot obviar aquesta part cedint en comodat el fons documental històric de la Universitat de Barcelona és faltar directament als requisits tècnics que tot arxiu pertanyent al SAC ha de complir”, etziba.

L’entitat afirma que l’Arxiu Històric de la UB “requereix des de fa anys millores estructurals, de seguretat i mediambientals, i sobretot una ampliació d’espai per poder complir amb les seves funcions”, en una situació que qualifica de “greu”.

A més, recorda que la Conselleria ha de vetllar per resoldre la situació i exigir el compliment de la Llei, ajudant amb els recursos necessaris. “El que no pot fer la capçalera del sistema és disgregar un fons històric, sense un criteri tècnic que l’avali, i traslladar-ne una part com a solució a un problema que, amb aquesta acció, continua existint”, afegeix al respecte.

Situació “inacceptable”

Els arxivers també subratllen que la funció de l’Arxiu Nacional és rebre la documentació de la Generalitat i les empreses que en depenen, així com ingressar, conservar i difondre els fons i els documents privats que pel seu valor testimonial i referencial concerneixin Catalunya i siguin d’una rellevància especial. “En cap cas, rebre documentació d’altres administracions o organismes públics”, puntualitzen.

“Aquesta actuació és inacceptable per trobar-se fora de Llei i per les implicacions futures pot tenir, però també que l’ANC accepti aquesta cessió quan actualment està infradotat”. En aquest sentit, l’AAC assegura que l’Arxiu Nacional no pot fer front al volum documental de la UB contemplat en el contracte, i que la cessió agreujarà els seus actuals problemes d’espai i recursos.

“Amb aquesta decisió clarament no tècnica, no es millorarà ni el tractament ni la disponibilitat del fons, es continua perpetuant la necessitat real i urgent de l’espai d’Arxiu Històric per la UB, i s’inicia, per contra, una línia d’actuació que pot obrir la porta a noves incorporacions sense planificació eficient i real del cost personal i material, i que atempta clarament contra les disposicions de la pròpia Llei d’arxius i les responsabilitats dels arxius del SAC”, rebla l’Associació d’arxivers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram