Joan Guàrdia, Natàlia Garriga i Joaquim Nadal segellen l’acord (foto: Arnau Pascual Monells / Departament de Cultura).

La Universitat de Barcelona ha cedit en comodat una part de l’Arxiu Històric de la UB a l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb l’objectiu de garantir la preservació i conservació d’un patrimoni documental “únic i extraordinàriament valuós”, i posar-lo al servei de la recerca i la ciutadania en general.

El rector de la UB, Joan Guàrdia; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, han signat aquest dijous l’acord. Aquest estableix que la documentació se cedeix temporalment en dipòsit durant deu anys (renovables) i que la Universitat en conserva la propietat.

L’Arxiu Nacional argumenta que les “complexes” condicions de conservació de la documentació a l’edifici històric de la UB (que celebra els 150 anys de la seva construcció) plantejaven “problemes greus de sostenibilitat ara i en el futur que calia resoldre de manera urgent per disposar d’unes condicions adequades de preservació i conservació”.

Per aquest motiu, les dues parts valoren l’acord de col·laboració com “el més profitós” per assolir els objectius de conservació, accés i difusió plantejats, ja té un caràcter temporal i la Universitat de Barcelona podrà recuperar la documentació quan disposi de les instal·lacions adequades.

Amb l’acord, la UB es compromet a continuar dedicant recursos anuals en el tractament de la documentació del seu Arxiu Històric en el nou emplaçament i en aliança amb l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L’ANC subratlla que el comodat compta amb el suport del Departament de Recerca i Universitats, així com amb l’aprovació dels equips jurídics de la Universitat de Barcelona i el Departament de Cultura.

Contingut

La primera tramesa té un volum de 220,2 metres de documentació i ocupa 1.915 capses d’arxiu, el que representa aproximadament un 16% dels 1,4 km del conjunt de l’Arxiu Històric de la UB. Inclou 50.908 expedients amb documentació creada o aplegada entre mitjans del segle XVII i finals del segle XX, però corresponent principalment als anys 1760-1989.

La tramesa s’estructura en quatre agrupacions documentals: una de principal per als expedients acadèmics (amb 48.167 unitats de catalogació, d’entre 1662-1761 i finals del segle XX); la d’expedients professionals de personal docent i investigador (1.848 unitats, a partir de 1810); la d’expedients professionals de personal d’administració i serveis (838 unitats, des de 1831), i la d’expedients professionals de mestres i professors de centres dependents del Districte Universitari (55 unitats, d’entre 1856 i 1928).

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram