Aquest any, el Museu Pau Casals del Vendrell rehabilitarà l’edifici històric i els jardins, i realitzarà una renovació museogràfica. Per això, l’1 de febrer tancarà al públic l’exposició permanent, mentre que l’obertura de la sala polivalent, la recepció i la botiga es limitaran als caps de setmana. A partir de març s’ampliaran també a entre setmana, i de cara a l’estiu es preveu l’obertura total dels jardins. La reobertura completa del Museu Pau Casals s’espera per a l’octubre de 2021.

La intervenció arquitectònica s’ha plantejat amb l’objectiu principal de resoldre els processos de degradació de l’edifici relacionats amb la seva ubicació davant de la platja. A més, totes les instal·lacions de control de clima, electricitat, il·luminació i seguretat s’actualitzaran amb criteris d’eficiència energètica i tecnològica.

En paral·lel, els diversos espais del Museu s’adequaran als nous usos i concepcions museogràfiques i es recuperaran les arquitectures originals de la casa, fruit del procés d’investigació arquitectònica que s’ha realitzat, incorporant-hi detalls de decoració als sostres i parets.

Amb l’actualització museogràfica, la Fundació Pau Casals aposta per apropar el llegat musical i valors humanístics del violoncel·lista a les noves generacions, incorporant nous
elements i continguts al voltant de la seva figura, fruit d’investigacions i processos de gestió documental.

La nova museografia també donarà l’oportunitat al visitant de gaudir de la música interpretada, dirigida i creada per Pau Casals de manera més emotiva. La proposta museogràfica es durà a terme mantenint l’esperit de la casa, actualitzant-ne la presentació i, alhora, preservant el caràcter acollidor.

El projecte de rehabilitació comptarà amb un finançament públic de 2,2 milions d’euros aportats per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell.

El Museu Pau Casals es va inaugurar com a tal el 1976 en la casa d’estiueig que el músic es va fer construir el 1910. Entre 1996 i 2001 l’equipament va tancar per sotmetre’s a una profunda intervenció tant estructural com museogràfica.