Dimecres al matí van sortir del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal les últimes 42 obres d’art originàries de les parròquies de la Franja de Ponent de les 111 en litigi, bona part de les quals formaven part de la seva exposició permanent. Una quarantena es van enviar la setmana passada, i l’altra trentena en dues remeses al febrer. Les 111 peces s’han enviat al Museu Diocesà de Barbastre-Montsó en compliment de l’execució provisional de la sentència de 2019.

El Govern es defensa de les crítiques

Unes 400 persones convocades pel Cercle d’Amics del Museu de Lleida es van concentrar davant de l’equipament just després que les últimes obres marxessin dins d’un camió escortat pels Mossos d’Esquadra cap a Barbastre-Montsó.

El vicepresident del Cercle, Manel Larraga, va criticar el “silenci” institucional en tot el procés. “Ens han fallat”, va dir, mentre alguns dels assistents retreien la gestió del Govern, informa l’ACN.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, present, va compartir la “indignació” i va lamentar les acusacions de no ser al costat de l’art del Museu de Lleida. “Hi hem estat i ho hem vetllat, una altra cosa és que la decisió final no ens agradi, però davant d’això només queda la desobediència i ja sabem on ens porta”, va dir.

Ponsa va assenyalar que la sortida de les peces no era “el final de res”, i es va comprometre a “accelerar els tràmits de cara al Suprem per poder dur el conflicte a Europa i aconseguir fer retornar les 111 obres de la Franja a Lleida.

Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, no es va mostrar tan optimista, tenint en compte com ha evolucionat el conflicte al jutjats. “No podem ser ingenus”, va dir, ja que temes com el patrimoni no estan deslligats d’altres com l’empresonament de persones per haver volgut posar unes urnes. “Tot va junt i té una profunda dimensió política”, va reblar. “És un dia dolorós i trist, que obre la caixa dels trons per a totes les col·leccions museístiques del món”, va advertir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram