Pablo Hasél, detingut al rectorat de la Universitat de Lleida (foto: Pau de la Calle / ACN).

El món cultural ha sortit a defensar la llibertat d’expressió després de l’empresonament aquest dimarts del raper Pablo Hasél, condemnat per l’Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies contra la corona i les institucions de l’Estat pel contingut de 64 missatges publicats a Twitter i per la cançó Juan Carlos el Bobón.

En un comunicat conjunt, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu catalans han demanat respecte pels drets fonamentals i han recordat “el valor transgressor innat de la cultura”. A més, han reiterat el seu compromís a favor de la llibertat d’expressió, i han avisat: “Fem nostres les paraules ‘Sense llibertat d’expressió, no hi ha democràcia’, que l’any 1978 Fabià Puigserver va pintar en un cartell de tots conegut, i que tenen avui més sentit que mai”. En un altre comunicat, la Sala Beckett ha expressat la seva “indignació i disconformitat” amb l’empresonament del cantant, que evidencia “el pèssim respecte” que es té pels drets democràtics a l’Estat espanyol.

En una piulada, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha criticat que s’empresona la llibertat d’expressió, “que també van enviar a l’exili i que amenacen freqüentment”. Ponsa ha considerat aquest empresonament una anomalia democràtica de la qual no en volen formar part. També des del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, la seva presidenta, Vinyet Panyella, ha demanat llibertat per al raper.

L’Acadèmia Catalana de la Música ha ressaltat que Hasél “ja és el primer artista empresonat a l’Estat espanyol des dels inicis de la transició”, un fet totalment injust i un gravíssim atac a la llibertat d’expressió. Des de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) han condemnat igualment el seu empresonament i s’han sumat a totes les iniciatives que demanin el seu indult i la seva posada en llibertat.

També la discogràfica Bankrobber ha manifestat el seu rebuig i ha criticat que l’Estat “es posa en ridícul” quan ha de caçar un raper dins d’una universitat. “Prou de judicis a les paraules”, ha clamat.

Amnistia Internacional i el PEN Català

Per la seva banda, Amnistia Internacional ha considerat que és una “terrible notícia”, i que és “injust” el seu empresonament, perquè està vinculat a la seva llibertat d’expressió. “Casos com aquest no es poden tornar a repetir”, ha criticat l’entitat, que ha avisat que no s’aturarà fins que es deroguin els delictes del Codi Penal que limiten l’expressió artística. Per la seva banda, el PEN Català s’ha sumat “als milers de reivindicacions que ja omplen les xarxes”. Òmnium Cultural ha criticat que Espanya lidera el rànquing mundial d’artistes condemnats: “Avui és ell, però #DemàPotsSerTu”, ha avisat.

A títol individual, han expressat el seu suport al raper des de les xarxes el cantant Lluís Llach; el cantant Gerard Quintana, que ha apuntat que l’Estat espanyol “es fa un harakiri i ensorra la seva escassa credibilitat democràtica”; la productora i guionista Marta Buchaca, que ha considerat que el raper ha entrat a la presó “per cantar veritats”; l’escriptor Joan-Lluís Lluís, qui ha assenyalat que la seva dignitat és “dignitat d’antologia”, i el cantant Santi Balmes, que ha fet notar que mentre Hasél esperava a ser detingut, Madrid va viure dilluns una manifestació plena de consignes nazis i referències al Führer “sense cap mena de vergonya”.

L’escriptor Martí Sales, abans d’iniciar l’acte de presentació del seu nou llibre ha proclamat: “Em cago en la justícia espanyola per l’empresonament de Pablo Hasél. Les coses clares, això sempre va bé”. La seva editora, Maria Bohigas, també ha lamentat que el raper comenci una condemna de presó “per haver exercit el que ell fa”.

El Govern creu que la detenció és “una mostra més de la involució dels drets a Espanya”

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que la detenció de Pablo Hasél és “una mostra més de la involució dels drets a Espanya”, i que des de Catalunya es venen “denunciant i patint des de ja fa molt de temps”. Aquesta involució, ha dit, ha arribat a extrems com “tancar a la presó a un raper per les lletres de les seves cançons o per tenir a l’exili” a un altre cantant pel mateix –en referència a Valtònyc– perquè “si no estigués a l’exili estaria a la presó”.

A preguntes dels periodistes després del Consell Executiu, Meritxell Budó ha dit que els Mossos d’Esquadra han actuat com a policia judicial i complint ordres de l’Audiència Nacional.

Budó ha denunciat que actualment hi ha un Codi Penal que manté com a delicte cantar cançons. Un Codi, ha afegit, que “persegueix la llibertat d’expressió i és totalment obsolet”, i ha apostat per “denunciar, canviar o derogar absolutament”. La portaveu del Govern també ha destacat que diferents organitzacions internacionals informen que l’Estat espanyol és “un dels estats que més persegueix als artistes.

La Moncloa “no es pronuncia”

La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat que Moncloa “no es pronuncia” sobre decisions judicials com l’empresonament del raper Pablo Hasél, però ha reiterat la voluntat del Govern de reformar el Codi Penal per evitar que els delictes d’expressió es tradueixin en condemnes de presó.

Segons Calvo, l’Executiu creu que els delictes “que deriven de la llibertat d’expressió i no comporten risc per a la seguretat” no han de tenir com a resposta la privació de llibertat, perquè aquest escenari “no té lloc en l’àmbit de les llibertats d’una democràcia”. “Hi ha d’haver una forquilla”, ha dit, perquè els delictes d’expressió no siguin sancionats amb presó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram