El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei amb un paquet de mesures destinades a donar suport al sector cultural per fer front a l’impacte de la pandèmia del coronavirus, i que suposa una inversió pressupostària de 76, 4 milions d’euros per part del Ministeri de Cultura. L’aprovació arriba un mes després de dir que es descartaven ajudes específiques per al sector i la corresponent pluja de crítiques.

Entre les mesures aprovades pel Govern espanyol destaca l’accés extraordinari a la prestació per desocupació per als treballadors de la cultura que per la seva intermitència fins ara no havien quedat emparats. Més concretament, es podrà tenir prestació d’atur per un període de fins a 180 dies, segons l’ocupació cotitzada l’any anterior.

Per altra banda, el Ministeri de Cultura injectarà 20 milions en la societat de garantia recíproca CREA per permetre l’accés de les pimes al finançament. D’aquesta quantitat, 3.750.000 euros seran per sufragar el cost de la comissió d’obertura dels avals dels préstecs a empreses culturals, i els 16.250.000 euros restants per al fons de provisions tècniques. El Ministeri ressalta que aquest import suposa mobilitzar 780 milions d’euros en crèdits garantits per al sector. Cadascun dels àmbits del món cultural accedirà a un mínim de 40 milions.

En matèria d’ajuts públics per a activitats i projectes culturals, es possibilitarà l’abonament de les despeses subvencionables realitzades quan els projectes o activitats no s’hagin pogut dur a terme, totalment o parcialment, a causa de la pandèmia. A més, els professionals podran percebre bestretes i indemnitzacions en cas d’ajornament o cancel·lació de les actuacions contractades amb el sector públic, sempre que no excedeixin dels 50.000 euros.

Ajuts per sectors

Com que els habituals ajuts de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música no es poden aplicar en l’actual context, es destinaran 38,2 milions d’euros en ajuts a la dansa, teatre, circ i música, els quals amb caràcter excepcional tindran en compte la situació. L’objectiu és donar suport al manteniment de les estructures, així com a les activitats escèniques i musicals i els projectes culturals.

Pel que fa al cinema, es crea un fons social extraordinari de 13.252.000 euros de suport a l’exhibició en sales. A més, es preveu que les pel·lícules que no puguin estrenar quan ho tenien previst (fins al 31 d’agost), puguin fer-ho en plataformes digitals.

Per altra part, a les productores que hagin rebut ajuts se’ls avançarà el 50% del pagament abans que iniciïn el rodatge, i es permetrà que com a despeses subvencionables s’incloguin les vinculades amb l’impacte de la crisi. A més, per als films beneficiaris d’ajudes es flexibilitzen els terminis i les obligacions.

L’Executiu també incrementa els incentius fiscals a la producció cinematogràfica i audiovisual de sèries de ficció, animació o documental, així com als rodatges estrangers. En concret, es podrà deduir el 30% del primer milió d’euros i el 25% de la resta.

En l’àmbit del llibre es crea un sistema d’ajudes dirigides a llibreries independents, dotat amb 4 milions d’euros, per al manteniment de les seves estructures i la cadena de subministrament.

Pel que fa a les belles arts, s’incorporen ajudes extraordinàries per valor d’1 milió d’euros per al desenvolupament de projectes d’innovació digital que fomentin la difusió de les arts visuals, la creació artística, la comunicació, la difusió internacional i l’adquisició d’art contemporani espanyol. Els destinataris d’aquestes mesures inclouen artistes visuals, galeries d’art, crítics i comissaris.

Per altra banda, per estimular la participació privada en la cultura, s’han incrementat en 5 punts percentuals els incentius fiscals al mecenatge, de manera que es podran deduir el 80% dels 150 primers euros invertits en un projecte, i el 35% de la resta. Aquest últim percentatge de deducció s’eleva al 40% si en els dos exercicis anteriors s’haguessin efectuat donacions pel mateix import o superior a favor de la mateixa entitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram