El Departament de Cultura ha anunciat un primer paquet de mesures amb una aportació de més de 31 milions d’euros per contribuir a pal·liar l’impacte causat per la pandèmia del coronavirus, les quals es poden consultar en el nou portal Pla de Rescat.

Aquest primer paquet de mesures inclou la convocatòria de tres línies de subvencions directes per fer front als efectes que ha provocat l’aturada de l’activitat cultural amb motiu de l’estat d’alarma.

La primera és la Línia de compensació a l’impacte econòmic de la Covid-19, dotada amb 8 milions d’euros i gestionada per l’Institut Català de les Empreses Culturals. El seu objecte és finançar les despeses generades durant el període de crisi des del dia de tancament: d’estructura, de serveis, lloguers o pagament de quotes. La intenció és crear diversos trams de despesa justificable per no deixar fora ni petites empreses ni tampoc les més grans. La previsió és fer-la al juny, i no es descarta més d’una convocatòria.

Una segona línia és la d’Ajuts per compensar danys i perjudicis, compta amb una dotació de 3 milions, a càrrec de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Aquesta línia s’adreça a entitats sense finalitat de lucre per compensar les despeses assumides durant l’estat d’alarma. El període de sol·licituds restarà obert fins al darrer trimestre de l’any.

La tercera línia, també de l’OSIC, és la d’Ajuts per compensar la reducció d’ingressos causada per la cancel·lació d’activitats i la suspensió de contractes en els equipaments culturals, dotada amb 2 milions. S’adreça als que hagin vist cancel·lada la seva activitat cultural d’arts escèniques i música, projectes professionals d’arts visuals, activitats contractades per biblioteques, museus, restauració de bens mobles i en treballs d’intervenció arqueològica i paleontològica, i activitats de cultura popular amb entrada de pagament, a més de festivals d’arts escèniques, música i arts visuals amb entrada de pagament. L’ajut serà variable en funció de l’import de pèrdues acreditat.

Per altra banda, hi ha Ajudes a la compra de llibres i drets per a les biblioteques públiques, que sumen més de 4 milions. En concret, el Sistema d’Adquisició Bibliotecària comptarà amb 2,2 milions perquè els equipaments adquireixin novetats en català a les editorials. A més, els ajuntaments rebran 1,7 milions en subvencions per a la compra de llibres i diaris per a les biblioteques municipals. Finalment, es destinaran 120.000 euros a la compra de llibres electrònics.

El Departament de Cultura també destinarà 4 milions d’euros a fons perdut en Aportacions extraordinàries a equipaments culturals vinculats a la Generalitat en què la recaptació per assistència de públic hagi quedat anul·lada perquè han hagut de tancar.

El primer paquet de mesures de rescat també inclou la Línia de finançament ICF Cultura Liquiditat, dotada amb 10 milions d’euros i impulsada al març per l’Institut Català de Finances i l’ICEC. Els préstecs no tenen comissió d’obertura, l’import oscil·la entre els 20.000 i els 300.000 euros, i el termini màxim és de cinc anys, amb fins a un any de carència inclòs. La Conselleria assumeix el 80% del risc viu de les operacions. En aquests moments hi ha més de 80 sol·licituds que es començaran a formalitzar previsiblement aquesta mateixa setmana.

Finalment, es crea la subvenció Línia interessos Covid, dotada amb 350.000 euros i gestionada per l’ICEC, per ajudar a pagar els interessos del primer any de la línia ICF Cultura Liquiditat.

Els propers dies s’aniran creant nous paquets de mesures i s’aniran assignant els recursos procedents de la reestructuració del pressupost de 2020 que ultima el Departament de Cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram