El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha adaptat el Canal d’emergència cultural que va endegar a mitjan abril per tal de fer el seguiment de l’afectació de la crisi en el teixit cultural i artístic català i fer el seguiment de les mesures de suport dirigides als sectors.

El CoNCA va activar aquesta eina com a servei d’acompanyament personalitzat en la cerca de recursos destinats als sectors culturals i artístics catalans davant la crisi provocada pel coronavirus. Des d’aleshores s’han adreçat a l’ens prop de 200 consultes, que han estat ateses i conduïdes per un equip tècnic d’especialistes. Les consultes més nombroses han estat les relatives a ajuts, subvencions i a l’àmbit laboral.

Per tal d’adaptar-se a una nova fase de la crisi, i amb la progressiva disminució de consultes, el Canal d’emergència cultural ha estat reformulat amb l’objectiu d’identificar les necessitats actuals i centrar-se en les problemàtiques socioeconòmiques motivades pel confinament i l’aturada de l’activitat dels sectors culturals catalans.

Mitjançant un qüestionari en línia adreçat a artistes, professionals i representants del sector, es busca detectar tant les mancances conjunturals i immediates de les mesures per la Covid-19 com les estructurals, incorporant reivindicacions i expectatives de futur. Amb aquest seguiment, el CoNCA treballarà en el diagnòstic de l’afectació de la crisi a mig i llarg termini en el teixit català i traslladarà propostes a les administracions.

El Consell seguirà difonent les dues eines de consulta que han acompanyat el Canal des de la seva creació: l’Actualització de les mesures d’urgència, de caràcter setmanal, i el repositori Històric de les mesures d’urgència.