‘Back 2 Classics’, de Planeta Trampolí (foto: Manel Sala Ulls).

El projecte Pobles de Circ portarà aquest 2020 espectacles i tallers a quatre poblacions de menys de 10.000 habitants: Bellver de Cerdanya (1.979 habitants, La Cerdanya), Sort (2.360 habitants, Pallars Jussà), Ulldemolins (402 habitants, Priorat) i Prats de Lluçanès (2.537 habitants, Ripollès). D’agost a desembre, en aquests quatre municipis es programaran 13 espectacles de diferent format i quatre tallers a càrrec d’espais de formació propers.

La iniciativa és una de les onze mesures incloses en el Pla d’Impuls del Circ 2019-2021, i està coordinada per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya. L’objectiu és apropar el circ a pobles de menys de 10.000 habitants i crear vincles entre aquests i els espais de circ del territori.

Pobles de Circ també pretén reforçar un circuit estable municipal per a espectacles circenses i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició. La iniciativa també vol difondre la creació de circ catalana, així com donar més oportunitats d’exhibició a les companyies. A més, amb la participació dels espais de formació en circ es vol acostar aquestes iniciatives als municipis i població més pròxima.

Un altre dels objectius de Pobles de Circ és acostar l’organització de l’exhibició d’espectacles en aquest àmbit als municipis de petites dimensions, ja que sovint és una art escènica més desconeguda per part dels programadors.

Els municipis participants a Pobles de Circ s’han escollit seguint criteris de distribució territorial i de proximitat amb espais circenses. Un cop finalitzi l’edició d’enguany de la iniciativa, es decidirà conjuntament amb els quatre pobles participants la seva continuïtat, i es triaran alguns municipis nous per al 2021.

Els primers espectacles programats són La Cirquestra, de la companyia Improvisto’s (2 d’agost, Bellver de Cerdanya); Total Glamour, de The Sullivan’s (14 d’agost, Ulldemolins), i Back to Classics, de Planeta Trampolí (15 d’agost, Ulldemolins).

La selecció es va dur a terme una convocatòria adreçada a les companyies de circ catalanes. Una comissió formada pels quatre ajuntaments, dos programadors (Maria Faura, del Festival Cantilafont, i Jordi Escuer, de Circ Picat) i una artista de circ (Judit Obach) van escollir un catàleg d’espectacles, i a partir d’aquí cada poble ha elaborat la seva programació segons els seus interessos i la disponibilitat de les companyies.