El Cercle de Cultura ha criticat la suspensió de gran part de les activitats culturals en el marc de les noves mesures del Govern per reduir la transmissió de la Covid-19. L’entitat considera que el tancament és “incomprensible i injust per a un sector que fa temps que aplica les màximes mesures de seguretat”, i desaprova que s’hagi decretat d’un dia per altre, sense marge de planificació, i malgrat la declaració de la cultura com a bé essencial de setembre.

En un comunicat, el Cercle mostra la seva “més enèrgica protesta” al fet que unes mesures com aquestes es prenguin sense un termini mínim de tres dies d’aplicació, i a més tenint en compte que les dades “demostren que els espais culturals són espais segurs”. Sobre aquest punt, remarca que és “una realitat contrastada”, ja que “no existeix cap constatació que les activitats culturals siguin una font activa de contagi”.

L’entitat també afirma que la cancel·lació “sobtada” de l’activitat cultural suposa “un gravíssim perjudici econòmic i logístic als artistes, les organitzacions i les empreses culturals”, que a més es troben “sense cap marge de maniobra i sense garantia de compensació suficient”.

Sobre la reducció al 33% de l’aforament de museus, assenyala que és”merament propagandística”, ja que el context actual i el conjunt de mesures decretades fan que la freqüentació “estigui molt per sota d’aquest percentatge”.

El Cercle reclama que d’ara endavant aquest tipus de mesures “siguin prèviament planificades amb els principals representants del sector cultura, abans que es desencadeni la necessitat de prendre-les, per tal de poder treballar amb uns escenaris d’incertesa més limitada”.

Finalment, demana que la compensació econòmica anunciada per al tancament de les activitats culturals –17,2 milions d’euros– “no sigui merament declarativa”. En aquest sentit, el Cercle de Cultura apunta que s’hi destinin “recursos suficients” –que estima en 50 milions– i que els mecanismes burocràtics de gestió “no facin gairebé impossible accedir-hi a molts dels afectats”.