La plataforma Cultura de Base de Barcelona demana a l’Ajuntament “el reconeixement de la singularitat i de la vulnerabilitat estructural” del conjunt de més de 100 entitats que en formen part, i exigeix “la concreció de mesures per al seu suport real i el rescabalament que pugui corregir els efectes de l’oblit institucional”.

CdB ha mostrat la seva disconformitat amb les mesures impulsades pel consistori de suport al teixit cultural de la ciutat per pal·liar l’impacte de la crisi del coronavirus. Per una banda, considera que “no donen resposta” a les reivindicacions de la plataforma fa des de l’any passat. De l’altra, exigeix “més claredat, accessibilitat i transparència” en les xifres del pressupost municipal destinat a la cultura perquè es pugui fer “un seguiment detallat de l’arquitectura opaca dels consorcis i els convenis público-privats”.

Així doncs, la plataforma reclama “urgentment” una taula de negociació contínua amb l’Institut de Cultura de Barcelona per tal de “concretar mesures, exigir transparència i acabar amb el desamparament i l’abandonament sistemàtic de la cultura de base”.

CdB també denuncia “l’intent d’apropiació i la manipulació indeguda” del terme ‘cultura de base’ i del seu significat per part de l’ICUB. Més concretament, critica “l’ús abusiu i ambigu que se’n fa com a paraigües de festivals públics com el Grec o Dansa Quinzena Metropolitana i altres teatres i iniciatives aparentment públiques, però que, no obstant, estan regides des de l’opacitat per entitats privades”.