L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un segon paquet de mesures de suport i acompanyament al teixit cultural de la ciutat a curt i mitjà termini per pal·liar l’impacte de la crisi del coronavirus.

La nova bateria de mesures implica una injecció d’1,67 milions d’euros, que se sumen als 1,83 milions del pla de xoc activat al març. A més se li afegeix 1 milió addicional per reforçar les accions de comunicació. En paral·lel, el festival Grec adaptat a les circumstàncies manté el pressupost de 3,3 milions.

El nou paquet està format onze mesures:

Subvenció per a nous projectes en clau reproductiva i d’innovació – Ajust extraordinari de 300.000 euros que s’obrirà en la primera quinzena de juny per a nous projectes que des de la creació, la recerca i la innovació ajudin a començar a dibuixar un escenari de futur on es garanteixin els drets culturals en el seu conjunt.

Subvenció per adaptar espais culturals – Partida de 200.000 euros per fer front a requeriments de seguretat dels diferents espais i ajudar a pagar la despesa que suposa adaptar-los per retornar a l’activitat cultural. Ajuts adreçats a sales de cinema, llibreries, galeries d’art i comerç cultural de la ciutat.

Projecte Sala Barcelona – S’habilitaran diferents espais públics amb els permisos i les infraestructures pertinents per programar música en directe durant els mesos d’estiu. La programació es farà amb agents del sector, principalment sales de concert i festivals de la ciutat.

Oficina Ciutadana de la Cultura – L’actual oficina de Tiquet Rambles situada als baixos del Palau de la Virreina es convertirà en un nou espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat. Per a la seva transformació s’han establert tres fases d’execució que s’allargaran fins al setembre de 2021. Al llarg del proper juny obrirà amb serveis d’assessorament sobre la convocatòria extraordinària de subvencions i altres ajuts municipals, i atenció sobre temes relacionats amb les mesures del pla de xoc i altres recursos.

Plataforma Digital Cultural – L’Institut de Cultura de Barcelona posarà en marxa a la tardor una nova plataforma digital per acollir noves narratives transmèdia. La iniciativa busca donar resposta a la creixent necessitat de disposar d’un espai de virtualitat al servei del teixit artístic local.

Criteris generals per a la realització d’activitats culturals – L’objectiu és generar una guia dinàmica amb una actualització continuada que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’activitat cultural. Aplega un seguit de criteris perquè es puguin realitzar adaptades a les mesures bàsiques de protecció i prevenció davant la Covid-19, sempre mitjançant un contrast i autorització prèvia per part de Protecció Civil i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Promoció i informació cultural – Impuls d’una campanya de comunicació a la tardor per promoure la reactivació de l’activitat, afavorir el consum cultural als barris, i alhora generar confiança perquè la ciutadania torni als espais escènics i museístics. També es posa en marxa el portal web barcelona.cat/suportalacultura com a un punt d’informació que concentri tot el que l’Ajuntament i la resta d’administracions han posat a l’abast per ajudar els sectors culturals.

Ampliació dels programes que vinculen cultura i educació – Ampliació dels programes que vinculen agents culturals de la ciutat i centres educatius, com ara En residència o Tot dansa, entre d’altres, per poder assegurar un creixement sostingut durant els propers dos cursos escolars. Amb aquest impuls es passarà de 41 a 70 processos artístics i de 40 a 100 creadors.

Foment de la cultura al carrer – Ampliació del projecte Músics al carrer amb la voluntat d’acollir altres sectors artístics en el futur immediat per afavorir la creació cultural. L’objectiu és explorar una relació més profunda entre espai públic i cultura i obrir el carrer a la creació artística en el marc d’un diàleg ordenat amb el veïnat. Com a prova pilot s’habilitaran deu punts nous a Ciutat Vella per a músics, amb la intenció d’anar-lo ampliant a la resta de districtes de la ciutat, incorporant progressivament les altres disciplines.

Reconversió de la Sala Barts en la Casa de la Música – L’Ajuntament de Barcelona vol que la Sala Barts esdevingui la Casa de la Música de Barcelona i transformar aquest equipament en un node articulador del teixit musical de la ciutat. La Sala Barts és de titularitat pública i la seva gestió es va concedir per concurs a la promotora The Project, contracte que finalitza a l’abril de 2021.

Festival Grec – El certamen se celebrarà al juliol adaptat a les circumstàncies marcades per la pandèmia i centrat en dinamitzar les companyies i els artistes locals. Així doncs, es programaran una vuitantena de propostes, de les quals 50 són coproduccions locals; 15 són espectacles repescats després d’haver estat cancel·lats durant el confinament, i 15 propostes defora de Catalunya i internacionals. La programa es concentrarà a la zona de Montjuïc, però també hi haurà propostes en diferents museus i online.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram